top of page
Search
  • Ecoweather

Αποτέφρωση χρειάζονται τα self test ως επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα


Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αποτελούν τα τεστ του κορονoϊού, με αποτέλεσμα οι Βιοπαθολόγοι (πρώην μικροβιολόγοι) να επισημαίνουν τους κινδύνους από τα self test στην περίπτωση που βρεθούν να πετάγονται στα κοινά οικιακά απορρίμματα.

Oι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακή Ιατρική διαμαρτύρονται έντονα για την πραγματοποίηση του τεστ από τους πολίτες, τόσο γιατί αποτελούν ιατρική πράξη που μόνο γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν, όσο και γιατί μπορεί να προκύψουν λάθος αποτελέσματα από τη χρήση των τεστ. Όμως το χειρότερο είναι η περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των κοινών σκουπιδιών, αφού πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα, όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Στην περίπτωση εκτέλεσης των τεστ αυτών σε χώρους όπως τα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες βιολογικής ασφάλειας που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και η απομάκρυνσή τους να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί βιοπαθολόγοι έχουν προτείνει την διάθεση των τεστ αυτών στις επίσημες δομές υγείας όπως τα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια προκειμένου τα τεστ να διενεργούνται με όλους τους κανόνες ασφαλείας και με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι παρότι ο μοριακός έλεγχος για κοροναϊό έχει κοστολογηθεί, συνεχίζει να μην συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ.


Οι ως τώρα οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self–test είναι οι εξής:


Αν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Αν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.


Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο της ρίψης των self tests σε οποιοδήποτε κάδο χωρίς τη χρήση σακούλας από τους περισσότερους πολίτες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συγκεκριμένα απορρίμματα είναι μολυσματικά και δεν θα πρέπει να απορρίπτονται στους κοινούς κάδους (τοποθετημένα σε σακούλα ή ελεύθερα).


Ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες αυτής της χώρας ζητούμε τη μέριμνα για τη σωστή διαχείριση των νέων αυτών επικίνδυνων απορριμμάτων και κάνουμε έκκληση στους δήμους και τους τοπικούς φορείς να προχωρήσουν στην τοποθέτηση ειδικών κάδων έξω από φαρμακεία ή ιατρικά κέντρα ώστε να απορρίπτονται τα χρησιμοποιημένα self tests, ενημερώνοντας παράλληλα τους πολίτες για την επικινδυνότητα τους στο περιβάλλον.


Πηγή: ypen.gov.gr, in.gr

71 views0 comments

Comments


bottom of page