top of page
Search
  • Ecoweather

ΕΡΓΑ 2,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΞΥΠΝΑ ΝΗΣΙΑ - ΟΙ 12 ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ


Δώδεκα άξονες μεταρρυθμίσεων για το περιβάλλον, την ενέργεια, την πολεοδομία και τη χωροταξία περιλαμβάνουν οι προγραμματικές της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αρκούντως φιλόδοξες και όλες συνδέονται και λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική κρίση, για την οποία όπως είπε και ο ίδιος, στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών θα απαιτηθούν εξαιρετικά φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής. Πολιτικές οι οποίες θα αφορούν τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον όπως επίσης και τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, η οποία θα συντελείται σε ένα ενεργειακό περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο.

Οι 12 μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση και στην προετοιμασία για τις μεγάλες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών, που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής: Την εργασία, τις μετακινήσεις, την ανάγκη για περισσότερο δημόσιο χώρο παρουσιάζονται συνοπτικά ακολούθως:


1. Περαιτέρω επιτάχυνση της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα,

2. Εμβληματικές διασυνδέσεις στο Σύστημα Ηλεκτρισμού. Προχωρούν ή δρομολογούνται σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις προς βορρά και προς νότο, ώστε να εξασφαλίσει η χώρα όχι μόνο την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και την μετατροπή της σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

3. Τα νέα μεγάλα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσω του νέων πόρων του REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έργα και προγράμματα ύψους 795 εκ. ευρώ που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, την ενεργειακή εξοικονόμηση σε επιχειρήσεις, τη δημιουργία πιλοτικών έργων υδρογόνου και βιομεθανίου αλλά και την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

4. Την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή ενεργειακή εποχή για τα δίκτυα και τις υποδομές.

5. Την προώθηση και ολοκλήρωση των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά, με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά και στο δημόσιο τομέα και την παραγωγή, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας στις επιχειρήσεις με προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους αγρότες.

6. Τα πράσινα και Έξυπνα Νησιά. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών με πόρους που υπερβαίνουν το 1,5 δισ ευρώ, δρομολογούνται στα ελληνικά νησιά πολύ μεγάλα έργα για την ενεργειακή μετάβαση, την βιώσιμη διαχείριση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

7. Τα μεγάλα έργα για την προστασία των δασών μας από τις απειλές της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έργων αναδάσωσης και πρόληψης με φυτεύσεις σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, με έμφαση σε ανθεκτικά στις νέες συνθήκες είδη. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται για τη δασοπροστασία, διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., με έμφαση σε αντιπυρικές γραμμές άμυνας «στρατηγικού» χαρακτήρα

8. Ολοκλήρωση του βασικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, που αποτελεί ανεκπλήρωτο ζητούμενο σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του νέου ελληνικού κράτους.

9. Προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και των πολεοδομικών κανόνων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

10. Μεταρρύθμιση για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων ως δημοσίου αγαθού στην οποία περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που αφορά τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, αλλά και πλήθος μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

11. Στον τομέα των αποβλήτων, επιδιώκεται να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να προσεγγίσει η χώρα τους στόχους για την ανακύκλωση και τις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση και στα κίνητρα και στην επιμόρφωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση στην πηγή και να προστεθούν νέα ρεύματα -όπως ο καφέ κάδος- με τρόπο απλό και λειτουργικό για τον πολίτη. Μπαίνει τέλος στις παράνομες χωματερές, εφαρμόζεται μαζικά το «πληρώνω όσο πετάω», για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να αποκτήσει η χώρα πιο καθαρές πόλεις.

12. Συνεχίζεται το σημαντικό έργο για την προστασία των πιο ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που ξεκίνησε την πρώτη τετραετία με πρωτοβουλίες όπως τα «απάτητα βουνά».


«Πρόκειται για φιλόδοξους στόχους που απαιτούν πολλαπλή δουλειά. Θα πρέπει να κοιτάμε διαρκώς προς το μέλλον. Στην προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση και στην προετοιμασία μας για τις μεγάλες και επιταχυνόμενες τεχνολογικές αλλαγές των επόμενων δεκαετιών, που θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Την εργασία, τις μετακινήσεις, την ανάγκη για περισσότερο δημόσιο χώρο. Οι προκλήσεις αυτές δεν είναι μακριά μας. Συμβαίνουν ήδη και δεν υπάρχει ούτε μέρα διαθέσιμη», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.


19 views0 comments
bottom of page