Search
  • Ecoweather

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ MASTER PLAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ


Στα τέλη του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική εταιρεία ενεργειακής οικονομίας.


"Θα είναι, τόνισε, ένα σχέδιο δυναμικό, ρεαλιστικό και ικανό να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια που θα δοθούν από την επόμενη περίοδο προγραμματισμού". Επανέλαβε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη, την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευθούν από το πρόγραμμα Invest EU καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς από τις αρχές του 2021 αρχίζει η επιλεξιμότητα των δαπανών ενώ τόνισε ότι τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είχαν ατροφήσει λόγω της παρουσίας της ΔΕH θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.

Στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιάννης Κοπανάκης τόνισε πως η επιχείρηση δεν φεύγει από τις περιοχές αυτές, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται εκεί.


Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων και σταθμών παραγωγής, δραστηριότητα που θα εξασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στις εκτάσεις αυτές θα εγκατασταθούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει εξαγγείλει η επιχείρηση τόσο στην Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη.


Ο κ. Κοπανάκης επανέλαβε πως η ΔΕΗ υφίσταται η ζημιά της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενώ στην ερώτηση γιατί αυτές δεν κλείνουν άμεσα ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.


Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κων/νος Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι η θέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε, δε, ότι θα χαθούν 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή.


Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας ανέφερε ότι με την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας θα υπάρχουν λιγότερες ενεργειακές ανάγκες που θα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ιδιοπαραγωγή.


Πηγή: https://greenagenda.gr

26 views
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio