Σύμφωνα με το Climate Analytics οι αναπτυγμένες χώρες (ΕΕ και χώρες ΟΟΣΑ) πρέπει να κλείσουν όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το 2030, η Κίνα μέχρι το 2040 και ο υπόλοιπος κόσμος μέχρι το 2050, ώστε η παγκόσμια υπερθέρμανση να περιορισθεί κάτω από τους 2 °C και ιδανικά στο όριο του 1,5°C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το Climate Analytics, ένα κλιματολογικό κέντρο ερευνών με έδρα το Βερολίνο, μελετά τους τρόπους με τους οποίους τα κράτη μπορούν να επιτύχουν τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2, που συμφωνήθηκαν πέρυσι στο Παρίσι.
Η έρευνα αναφέρει ότι ήδη ο πλανήτης διαθέτει 8.175 μονάδες παραγωγής άνθρακα και άλλες 733 μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή, παρέχοντας περίπου το 40% όλης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες του άνθρακα εντοπίστηκαν από τον παγκόσμιο ανιχνευτή μονάδων παραγωγής άνθρακα (Global Coal Plant Tracker- GCPT), που παρέχει πληροφορίες για κάθε μονάδα άνθρακα στον πλανήτη που παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το 1/3 των μονάδων άνθρακα σε ισχύ βρίσκεται στην Κίνα, 1/3 στις χώρες της ΕΕ και ΟΟΣΑ και το υπόλοιπο 1/3 στις άλλες χώρες του κόσμου. Η έκθεση επισημαίνει ότι η ρύπανση από τους σταθμούς μπορεί να δημιουργήσει 2,5 φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ότι επιτρέπεται από τα σενάρια περιορισμού της υπερθέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται πρώτες να δώσουν το καλό παράδειγμα και να μεταβούν σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα στηρίζεται σε καθαρές μορφές ενέργειας μέχρι το 2030.
Στην 22η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP22) που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκο, οι χώρες κατέθεσαν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος και συμφώνησαν να αξιολογήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί σε δυο χρόνια για να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους.
Η Ελλάδα παρόλο που συμμετείχε στις φετινές διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας του Παρισιού στην πράξη κατασκευάζει δύο νέες λιγνιτικές μονάδες, ενώ συνεχίζει να έχει σε λειτουργία τους ήδη υπάρχοντες ρυπογόνους σταθμούς της ΔΕΗ.