top of page
Search
  • Ecoweather

18.000 λιγότερα δέντρα από πέρυσι θα κοπούν για τα φετινά Χριστούγεννα


Όλο και μειώνεται, χρόνο με τον χρόνο, η υλοτόμηση δενδρυλλίων για τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας τις συνθήκες της αγοράς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», για τη φετινή εορταστική περίοδο, υπεγράφη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, η απόφαση για την υλοτόμηση και διακίνηση 106.260 δενδρυλλίων. Τα δενδρύλλια είναι λιγότερα κατά περίπου 18.000 από πέρυσι και κατά 45.000 από το 2014. Ο αντίστοιχος αριθμός στα προμνημονιακά χρόνια ξεπερνούσε τα 250.000 δενδρύλλια.

Η έγκριση για την υλοτομία, τη μεταφορά και τη διακίνηση δέντρων, αλλά και κλαδιών, για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια τυπική διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι δικαιούχοι - κυρίως κάτοικοι ορεινών παραδασόβιων περιοχών -υλοτομούν δενδρύλλια ελάτης, ψευδοτσούγκας και μαύρης πεύκης, τα οποία προέρχονται μόνο από τεχνητές φυτείες ώστε να μην επιφέρουν βλάβες στο δασικό οικοσύστημα.

Τα δέντρα για την εορταστική περίοδο καλλιεργούνται σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή σε ιδιωτικούς αναγνωρισμένους δασωμένους αγρούς. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί συνήθως συμπληρωματικό έσοδο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Επιπλέον, στηρίζει την προσπάθεια παραμονής των παραδασόβιων και παραμεθόριων πληθυσμών στην ελληνική ύπαιθρο.

Τα δενδρύλλια καλλιεργούνται κυρίως στη Χαλκιδική, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα και στην Αρκαδία. Το βασικότερο πρόβλημα των παραγωγών χριστουγεννιάτικων δέντρων συνίσταται στην εισαγωγή φθηνότερων αλλά ποιοτικά υποδεέστερων δέντρων από άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές.

Όλα τα ελληνικά δενδρύλλια που προέρχονται από νόμιμες φυτείες προσημαίνονται από τις αρμόδιες δασικές αρχές και ελέγχονται στον τόπο όπου υλοτομούνται. Σε κάθε φυτό προσδένεται μια ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και σφραγίζεται με τη δασική σφύρα η επιφάνεια τομής του.

Η μεταφορά τους από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης αρχίζει από τις 24 Νοεμβρίου και λήγει την παραμονή των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα φυτά που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που βρίσκονται σε δίλημμα για το ποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό, η ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έχει εδώ και χρόνια δώσει την απάντηση.

  • Το φυσικό δέντρο είναι ένα έλατο μεγαλωμένο με τις συνήθεις καλλιεργητικές πρακτικές της περιοχής το οποίο, ύστερα από 12 χρόνια, κόβεται για να πουληθεί. Η μεταφορά των ελάτων προς την Αθήνα γίνεται με νταλίκες οι οποίες κινούνται με πετρέλαιο. Με τη λήξη της εορταστικής περιόδου, κάθε χρόνο, το φυσικό δέντρο συλλέγεται από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας και καταλήγει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής.

  • Αντίστοιχα, οι βασικές παραδοχές που έγιναν για το τεχνητό δέντρο είναι ότι κατασκευάζεται στην Κίνα, έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια και ζυγίζει 4.350 γραμμάρια, εκ των οποίων τα 3.290 είναι σιδηρούχο μέταλλο (ο «κορμός» και τα «κλαδιά» του τεχνητού δέντρου) ενώ τα υπόλοιπα 1.060 γραμμάρια είναι πλαστικό PVC. Η συσκευασία του είναι από χαρτόνι και ζυγίζει 1.650 γραμμάρια. Το δέντρο μεταφέρεται με πλοίο από τη Σανγκάη της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο τέλος της ζωής του οδηγείται και αυτό στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων σε σχέση με το τεχνητό. Επίσης, το φυσικό έλατο είναι δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα.

Η εργασία «Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο: Η περίπτωση της Ελλάδας» (των Ολγας Θεοδωροπούλου, Φώτη Ζάχου, Σπύρου Δούβαλη, Αλέξανδρου Καλογερόπουλου, Χριστίνας Παππία, Ελενας Ρέππα, Βασίλη Δέτση και Κ. Αμπελιώτη) έχει δημοσιευθεί στα πρακτικά του Β' Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Μηχανικής, Σχεδιασμού και Οικονομικών.

Πηγή: Το βήμα

25 views0 comments
bottom of page