top of page
Search
  • Ecoweather

Μαζική δολοφονία χελωνών και δελφινιών στο Αιγαίο. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ


Η δολοφονία των προστατευόμενων θηλαστικών στο Αιγαίο Πέλαγος έχει προκαλέσει την προσοχή των Βρυξελλών, η οποία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους, όπως αναφέρει το EurActiv.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, στο Αιγαίο λαμβάνουν χώρα μαζικές δολοφονίες. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι βρήκε χελώνες με κομμένα τα κεφάλια τους (όπως η υπό εξαφάνιση Caretta Caretta), φώκιες που πυροβολήθηκαν, καθώς και μαχαιρωμένα δελφίνια.

Δυστυχώς, γίνεται γνωστό μόνο ένα μικρό μέρος των εκβρασμένων και θανατωμένων ζώων, δεδομένου ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση μόνο στο 20-30% της ελληνικής ακτογραμμής, η οποία ξεπερνάει τα 18.000 χλμ. Συνεπώς, ο πραγματικός αριθμός των θανατωμένων ή εκβρασμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος, με την πλειονότητα των περιστατικών να μην γίνονται ποτέ αντιληπτά.

Ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις νότιες Κυκλάδες, με τη συνεχή χρήση δυναμίτη και τις άλλες μορφές καταστροφικής αλιείας, όπου το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, έχει κάνει πολυάριθμες καταγγελίες υποδεικνύοντας συγκεκριμένα άτομα και σκάφη. Ενώ λοιπόν τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις για την Εισαγγελία και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, οι προβλεπόμενες ποινές δεν εφαρμόστηκαν. Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και με μεγαλύτερο θράσος, καταστρέφοντας σχεδόν καθημερινά με τη χρήση δυναμίτη τη θάλασσα των νότιων Κυκλάδων, θανατώνοντας έτσι οτιδήποτε ζει μέσα στη θάλασσα.

Σε επικοινωνία με τη EurActiv ο Θοδωρής Τσιμπίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι αυτά τα βίαια επεισόδια αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή.

Επίσης εξήγησε ότι ακριβά ταχύπλοα μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για παράνομη αλιεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Τσιμπίδης είπε, το έγκλημα είναι οργανωμένο και ο ένοχος δεν μπορεί να εντοπιστεί. «Κάποιος ρίχνει τα εκρηκτικά και φεύγει […] και στη συνέχεια ένας άλλος έρχεται για να πάρει τα ψάρια και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένοχος», σημείωσε. «Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα που είναι γνωστά στις τοπικές αρχές. Αλλά οι νησιώτες φοβούνται να κάνουν επίσημη καταγγελία γιατί απειλούνται», είπε, προσθέτοντας ότι στα Κουφονήσια υπάρχουν συνολικά 80 ψαράδες και μόλις 2 άτομα «καίνε ολόκληρη την περιοχή με εκρηκτικά».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Enrico Brivio δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για αυτά τα περιστατικά. «Μερικά είδη (θαλάσσιες χελώνες, φώκιες) αναφέρονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και η δολοφονία τους είναι ποινικό αδίκημα», σημείωσε ο Brivio. «Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ένοχοι τιμωρούνται με αποτελεσματικές και αναλογικές ποινικές κυρώσεις. Είναι ευθύνη τους, στην περίπτωση των εν λόγω περιστατικών, να εντοπίζουν και να τιμωρούν τους δράστες και να λάβουν μέτρα για να τους εμποδίσουν να το επαναλάβουν», πρόσθεσε ο Brivio.

19 views0 comments
bottom of page