top of page
Search
  • Ecoweather

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου- Επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Θεσπίστηκε στις 15 Δεκέμβρη 1972, κατά τη διάρκεια της Α' Διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ήταν Connecting People with Nature”, «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση» και έχει εμφανώς επισκιαστεί από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συνυπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 επέλεξε ο Καναδάς, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εορτασμών.

Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τις ζωές μας. Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε πρόσφατο λόγο του: "Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες μας εκβιάζουν και απαιτούν την εκτόνωση των προβλημάτων που ο άνθρωπος έφερε επάνω στη Γη". Είναι ανάγκη να πάρουμε μέτρα ώστε να μην κληροδοτήσουμε έναν κόσμο "πολέμων, μεταναστεύσεων και ελλείψεων, έναν επικίνδυνο κόσμο".

"Ας κάνουμε ξανά μεγάλο τον κόσμο".

Σήμερα είναι γεγονός ότι:

  • Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

  • Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι καύσωνες που στην Αθήνα του 1987 κόστισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους

  • Από το 1880 μέχρι το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου

  • Οι ωκεανοί θερμαίνονται, η ποσότητα του χιονιού και του πάγου έχουν μειωθεί και η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί. Από το 1901 μέχρι το 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά ενώ οι ωκεανοί επεκτείνονται εξαιτίας της θέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων. Η έκταση των πάγων στην Αρκτική θάλασσα συρρικνώνεται κάθε δεκαετία από το 1979 κατά 1,07 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  • Δεδομένων των παρόντων συγκεντρώσεων και των διαρκών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων είναι πιθανό μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο 1850-1900.

  • Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 1990. Οι εκπομπές αυτές παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση κατά το διάστημα 2000- 2010 παρά στις τρεις προηγούμενες δεκαετίες

  • Δεκάδες χιλιάδες είδη -συμπεριλαμβανομένου του 25% των θηλαστικών και του 13% των πτηνών- απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερβολικής θήρας, λαθροθηρίας, ρύπανσης, απώλειας οικοτόπων, άφιξης διεισδυτικών ειδών και άλλων εγκλημάτων που κάθε μέρα επιβάλλουμε για το χρήμα στον πλανήτη.

Ας συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μύθος ή μόδα. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλώνουν την ύπαρξη της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι καιρός να υιοθετήσουμε ένα πράσινο τρόπο ζωής για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και του πλανήτη μας

Πηγή: cnn.gr

14 views0 comments
bottom of page