Search
  • Ecoweather

ΗΠΑ: Μετά το Χάρβεϊ έρχεται ο τυφώνας Ίρμα με μεγάλες επιπτώσεις στα νησιά της Καραϊβικής σε λίγες η


Κι ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στο Τέξας που μετρά ακόμη τις «πληγές» του από τον τυφώνα Χάρβεϊ, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και ανάγκασε 1.000.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο τυφώνας Ίρμα, που δημιουργήθηκε στα ανατολικά του Ατλαντικού Ωκεανού, έχει ισχυροποιηθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 3 και απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής.

Η Ίρμα εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη και μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η ένταση των ανέμων της ισχυροποιήθηκε σε 58 μίλια/ώρα κατατάσσοντας την, σε τυφώνα Κατηγορίας 3. Η ραγδαία αυτή ισχυροποίηση δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς και ο Χάρβεϊ έχει επιδείξει την ίδια απότομη εξέλιξη από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα Κατηγορίας 4, λίγο πριν ξεκινήσει την «φονική» του πορεία προς την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Ίρμα είναι κλασικό δείγμα τυφώνα τύπου «Cape Verde», δηλαδή είδος τυφώνα που δημιουργείται στον Ατλαντικό κοντά στο Πράσινο Ακρωτήριο και διατρέχει τον Ωκεανό, απειλώντας τους κατοίκους που ζουν εντός των ορίων «δράσης» του. Οι τυφώνες Cape Verde είναι από τους ισχυρότερους και καταστροφικότερους.

Η Ίρμα θα συνεχίσει να ισχυροποιείται κατά την πορεία της προς τα δυτικά του Ατλαντικού και θα φτάσει στα νησιά της Καραϊβικής την ερχόμενη Τρίτη.

Η θέση και πορεία της δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση της έντασης των ανέμων.

Συγκεχυμένες οι εκτιμήσεις για το αν θα απειλήσει τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες για την κατάληξη του τυφώνα είναι ακόμη συγκεχυμένες, με άλλες να θέλουν την Ίρμα να εξασθενεί και να εξαφανίζεται στη θάλασσα, ενώ άλλες αναφέρουν πως ο τυφώνας θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην Καραϊβική και πιθανότητα θα κινηθεί απειλητικά προς τις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) και το Αμερικανικό Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων (GFS) έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με την «τύχη» της Ίρμα.

Το Αμερικάνικο δε προβλέπει απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως η Ίρμα θα συνεχίσει την πορεία της και θα φτάσει στην Καραϊβική την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ράιν Μάουε, μετεωρολόγος του WeatherBell Analytics σε κάθε ένα από τα σενάρια «υπάρχουν ανησυχίες για μεγάλες επιπτώσεις από την Κούβα έως τη Νήσο Καρολίνα».

Η Ίρμα απέχει ακόμη χιλιάδες χιλιόμετρα από τις Υπήνεμες Νήσους και οι πρώτες επιπτώσεις της θα φανούν την Τρίτη (5/9) ή την Τετάρτη (6/9). Τις επόμενες μέρες θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα της πορείας και της απειλής που πραγματικά αποτελεί.

Πηγή: CNN

#Τυφώνας #ΗΠΑ #Τέξας #ΤυφώναςΊρμα #ΤυφώναςΧάρβεϊ

9 views0 comments
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio