Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκα. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 100 τσίρκο με 2.000 ζώα στην Ιταλία.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθιστά την Ιταλία τη 41η χώρα που εγκρίνει μέτρα που απαγορεύουν τα ζώα σε τσίρκο.«Ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο, εβδομάδα μετά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας προσωρινά πτυσσόμενα κλουβιά, τα τσίρκα απλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων.
Μέσω των μυστικών ερευνών δείξαμε τη βία και την κακοποίηση που χρησιμοποιούνται για να αναγκάσουν τα ζώα αυτά να υπακούσουν και να εκτελέσουν κόλπα. Επικροτούμε την Ιταλία και παροτρύνουμε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να τερματίσουν αυτή τη σκληρότητα», δήλωσε η Τζαν Κρίμερ, πρόεδρος της διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης Animal Defenders International (ADI).
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση, αλλά εντός ενός έτους θα εκδοθεί υπουργικό διάταγμα για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος και τι προθεσμία θα έχουν τα τσίρκο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας, το 71% των ζώων στα τσίρκα αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και το 33% των λιονταριών και των τίγρεων δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα τα λιοντάρια περνούν κατά μέσο όρο το 98% του χρόνου τους εσώκλειστα. Οι ελέφαντες περνούν 17 ώρες την ημέρα αλυσοδεμένοι και οι τίγρεις, παρόλο που φοβούνται τη φωτιά, συχνά αναγκάζονταν να πετούν μέσα από φλόγες.
Αντίστοιχη απαγόρευση ψήφισε πρόσφατα και η Ιρλανδία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018.
Εκτός του ότι αναγκάζονται να εκτελούν αφύσικα κόλπα για το σκοπό της ανθρώπινης ψυχαγωγίας, τα οποία προκαλούν άγχος και τραυματισμούς, τα ζώα υποφέρουν από τις συνεχείς μετακινήσεις σε μικρά κλουβιά και τη διαμονή σε στενά και άβολα καταλύματα.
Τα είδη που προστατεύονται από την απαγόρευση περιλαμβάνουν καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, τίγρεις, λιοντάρια, ζέβρες, θαλάσσιους λέοντες και πρωτεύοντα θηλαστικά. Φιλοζωικές οργανώσεις πραγματοποίησαν εκστρατεία για εννέα χρόνια προκειμένου να περάσει η απαγόρευση.
Σε πολλές χώρες τα τσίρκο με ζώα έχουν απαγορευτεί εξολοκλήρου. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα ήταν η Βολιβία το 2009. Το 2012 η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ και στη χώρα μας που έγινε
η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα!
Μολονότι δεν φημίζεται για τη θέσπιση τολμηρών μέτρων στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων (και όχι μόνο), η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.