top of page
Search
  • Ecoweather

Επεκτείνονται οι δασικοί χάρτες μέσα στο 2018 – Κυρώθηκε το 30%


Επεκτείνονται οι δασικοί χάρτες μέσα στο 2018 όπως ανακοίνωσε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος.

Τέλος στις αμφισβητήσεις με τις επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες για την έκδοση ακόμα και μιας απλής οικοδομικής άδειας. Χθες κυρώθηκε το 30% της χώρας.

Οι τοπογράφοι θα μπορούν μέσα από μια ειδική εφαρμογή του Κτηματολογίου να εκδίδουν αμέσως μια βεβαίωση για το αν είναι ή όχι δασική οποιαδήποτε έκταση στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας.

Οι αντιρρήσεις στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες έφτασαν τις 134.000. Θα εξεταστούν μία προς μία. Χιλιάδες αγρότες προχώρησαν σε εξαγορά εκτάσεων που είχαν αλλάξει χαρακτήρα. Εκατοντάδες πολίτες έπαψαν να ζουν με την αγωνία για το αν και πως μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια οι δασικοί χάρτες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα υποβάλουν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Δύσκολες περιοχές η Ανατολική και Δυτική Αττική όπου οι δασικοί χάρτες θα αρχίσουν σταδιακά να αναρτώνται από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οι οικισμοί αυθαιρέτων είναι δεκάδες και πολλοί αναμένεται να βρεθούν μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Οι οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων εξαιρούνται προσωρινά από την κύρωση των δασικών χαρτών. Όμως για το ποιοι και πώς θα διασωθούν είναι από τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Τα βήματα για τους πολίτες

- Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimanet.gr).

- O πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του.

- Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.

- Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε δασικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).

- Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας ιστοσελίδας.

- Στη συνέχεια εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού, πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ωρου από την πληρωμή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

- Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου.

- Παράλληλα θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση, κ.λπ. αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ τότε μπορείτε:

1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.

- Είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.

- Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

- Εάν αιτηθείτε την εξαγορά τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση εξαγοράς

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

- Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης) τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.

2. Να υποβάλετε ατελώς αίτησης πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, www.ktimatologio.gr.

i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.

3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.

i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.

ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β’ 347/08.2.2017).

iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).

4. Χρήση και των τριών εργαλείων.

Εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία εργαλεία ή δύο από αυτά μαζί μπορείτε να το κάνετε χωρίς περιορισμό ως τις 27/9/2017.

Σε αυτή την περίπτωση:

i. Θα εξεταστεί πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος.

ii. Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ.

iii. Εάν απορριφθεί και η αντίρρηση τότε θα εξεταστεί το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

5. Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας.

- Νομοθεσία περί δασωμένων αγρών (Άρθρο 67, Ν. 998/79).

- Εφόσον έχετε τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος) τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας.

- Εφόσον οι τίτλοι σας είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004, και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.

22 views0 comments
bottom of page