top of page
Search
  • Ecoweather

Στα σκαριά εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βάρη


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων εντός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

Σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει ένα «πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας» μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Δήμου. Σε αυτό θα καταγράφεται ο «οδικός χάρτης» αυτής της πρωτότυπης σύμπραξης στην οποία ο Στρατός θα παραχωρήσει το οικόπεδο (ένα πεδίο βολής εκτός των ζωνών προστασίας του Υμηττού, σύμφωνα με πληροφορίες) και ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή και λειτουργία του.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές της δημοτικής αρχής, η μονάδα αυτή θα είναι υπόσκαφη και θα πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να μην εκλύονται οσμές και το κυριότερο, να μην προκαλείται μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Σχολή Ευελπίδων κρίθηκε ως καταλληλότερη λύση χωροθέτησης, διότι πρώτον το οικόπεδο αυτό δεν κοστίζει και δεύτερον, διότι ως στρατιωτικός χώρος θα λάβει άμεσα και χωρίς καμία ιδιαίτερη διαδικασία τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες.

Στελέχη του Δήμου μαζί με το Γρηγόρη Κωνσταντέλλο πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ταξίδι στην Πολωνία για την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας.

Αντικειμενικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του Δήμου είναι να μειωθεί δραστικά ο όγκος των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στη χωματερή της Φυλής. Στη μονάδα θα πραγματοποιείται διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα οργανικά και τα πράσινα απόβλητα, ενώ ακόμη διερευνάται η δυνατότητα παραγωγής βιομάζας από τα υπολείμματα της επεξεργασίας.

Εκτίμηση των διοικούντων είναι ότι τα απορρίμματα που καταλήγουν στη Φυλή θα μειωθούν μετά την επεξεργασία τους στο 20% του όγκου που μαζεύουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεση επίδραση στα οικονομικά του Δήμου, καθώς αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινωθεί μια κολοσσιαία αύξηση στο κόστος της απόρριψης των σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, από τα 45 ευρώ ανά τόνο που είναι σήμερα, στα 100 ευρώ ανά τόνο. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παράγει ετησίως περίπου 50.000 τόνους.

Περαιτέρω, η πλήρης δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας θα μπορεί να εξυπηρετεί και όμορους Δήμους (όπως η Γλυφάδα και το Κορωπί) κάτι που θα αφήνει έσοδα στον Δήμο.

Στην πραγματικότητα, ο Δήμος των 3Β είναι ο πρώτος στην Αττική που δρομολογεί τη φιλοσοφία που ήθελε από το 2014 να εμφυσήσει η περιφερειακή αρχή της Αττικής. Εν ολίγοις η φιλοσοφία αυτή συνίσταται στην αποκεντρωμένη επεξεργασία, με μικρότερες τοπικές μονάδες και σημαντική ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Από την άλλη μεριά, οι κάτοικοι της Βάρης έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Η τοπική κοινωνία δυσπιστεί απέναντι στις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της εγκατάστασης και φοβάται ότι η ποιότητα ζωής στις γύρω από τη Σχολή Ευελπίδων συνοικίες Χέρωμα, Κόρμπι και Κίτσι (που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Κρωπίας) θα υποβαθμιστεί.

Πηγή: 3vita.gr

56 views0 comments
bottom of page