top of page
Search
  • Ecoweather

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα και στο επίκεντρο βρίσκεται η προστασία δέκα μοναδικών υγρότοπων της χώρας μας, που απειλούνται από την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, την απόρριψη στερεών αποβλήτων, την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση και την εντατικοποίηση της γεωργίας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, όπως μεταξύ άλλων στην κύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών και στην ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, κυρίως θαλάσσιων και παράκτιων που ακόμη συνεχίζονται.

«Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έρχεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την πολιτική της χώρας και τις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε.

«Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις Επιτροπές της Βουλής και με την ψήφισή του την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια θα καλυφθεί ένα τεράστιο κενό αναφορικά με το πλαίσιο διοίκησης και διαχείρισης του δικτύου Natura 2000», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε:

«H κάλυψη αυτού του θεσμικού κενού δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής των περιβαλλοντικών πολιτικών, αυξάνοντας τις προοπτικές επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων. Με αυτό τον τρόπο προασπίζονται και οι πολυάριθμοι μικροί και μεγάλοι υγρότοποι της Ελλάδας, οι οποίοι φιλοξενούν ένα σημαντικότατο τμήμα της βιοποικιλότητας της χώρας μας και της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, τόνισε ο κ. Φάμελλος, «η ένταξη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 (446 συνολικά) στην αρμοδιότητα των 36 Φορέων Διαχείρισης που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα θέτει τις βάσεις για τη συνολική και ολοκληρωμένη διαχείριση των σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προάγοντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Εξετάζοντας τις περιοχές ευθύνης των 36 Φορέων, προκύπτει ότι σε όλους υπάρχουν υγρότοποι, μικροί ή μεγάλοι, διεθνούς σημασίας ή μη (Ramsar), ελκυστικοί ή λιγότερο ελκυστικοί προορισμοί αναψυχής, που διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και συνολικότερα τις οικοσυστημικές λειτουργίες».

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, «Οι πολυάριθμοι υγρότοποι της Ελλάδας, από τα παράλια μέχρι τις ορεινές περιοχές, επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων, η ρύθμιση του μικροκλίματος, αλλά και συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και οριοθέτηση και των μικρών υγροτόπων της χώρας, ενώ παράλληλα προωθούνται δράσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγρότοποι Ramsar, με τελικό στόχο την απένταξή τους από τη "μαύρη λίστα" Montreux (υγρότοποι σε κίνδυνο)».

Μιας και ειδικά εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους, (urban wetlands) o κ. Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε τη σημασία τους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. «Παρά τη σπουδαιότητά τους, και λόγω του ανταγωνισμού του χώρου στο αστικό περιβάλλον, οι αστικοί υγρότοποι μπορεί να θεωρούνται περιοχές κατάλληλες μόνο για οικοπεδοποίηση ή απόθεση αποβλήτων.

Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για τα πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον αστικό και περιαστικό ιστό», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και κατέληξε: «Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν οι υγρότοποι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σε ένα περιβάλλον συχνά γκρίζο και αφιλόξενο.

Το γεγονός αυτό πρέπει να είναι βασικό στοιχείο άσκησης πολιτικής από τις τοπικές αρχές, μέσω του χωρικού σχεδιασμού. Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας, ως βασικού κριτηρίου στον προγραμματισμό και της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, είναι η μόνη εφικτή απάντηση για τα τοπικά και παγκόσμια προβλήματα του περιβάλλοντος».

Η Σύμβαση για τους Υγροτόπους υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Περισσότερα για τους υγροτόπους στις σελίδες του ecoweather εδώ

Πηγή: greenagenda.gr

3 views0 comments
bottom of page