"Η ανάπτυξη στη Δυτ. Ελλάδα περνάει από το περιβάλλον", τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτ. Ελλάδα, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι τα αναπτυξιακά συνέδρια είναι μία μόνιμη βαθιά δημοκρατική τομή που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των παραγωγών και με σκοπό η ανάπτυξη να παράγει προϊόν και να είναι μακροπρόθεσμη.
"Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη μέρα. Με ποιους θεσμούς και με ποια παραγωγικά εργαλεία θα υλοποιήσουμε την ανάπτυξη για την οποία συζητάμε. Η Δυτ. Ελλάδα αποτελεί ένα μείγμα ευκαιριών και αντιθέσεων που δυστυχώς έχει από τη μια μεριά διεθνή ακτινοβολία και σημαντική κληρονομιά με μεγάλο φυσικό πλούτο, αλλά από την άλλη και όλα τα σημάδια της αποβιομηχάνισης και της λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Οι πλούσιοι πόροι της περιοχής μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, που πρέπει όμως να στηριχτεί στην πρόληψη της ρύπανσης, στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου . Οι βασικοί άξονες του ΥΠΕΝ σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών, η αλλαγή προτεραιοτήτων και προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής, που αποτελεί τη μεγάλη και ουσιαστική κοινωνική και διοικητική αλλαγή της χώρας μας, η εφαρμογή εργαλείων ανάπτυξης και γνώσης, όπως είναι οι Δασικοί Χάρτες, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου του περιβάλλοντος" επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, και στην εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τους φορείς που έχουν έδρα στην περιοχή της Δυτ. Ελλάδας (Μεσολόγγι, Κοτύχι, Στροφιλιά, Χελμός, Βουραϊκός), καθώς και στο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό, που αποτελεί χρόνια εκκρεμότητα της χώρας μας. Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία το νομοσχέδιο, με την ενσωμάτωση σε αυτό προβλέψεων για τον ρόλο των φορέων στην τοπική ανάπτυξη, την προβολή τοπικών προϊόντων και τη λειτουργία πεζοπορικών μονοπατιών, ενώ συνέδεσε τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος με το νέο εργαλείο των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που μπορεί να δώσει σε προϊόντα, όπως η φέτα Καλαβρύτων, η γραβιέρα Αμφιλοχίας και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα, την απαραίτητη πιστοποίηση ως προϊόντων υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας, με υψηλή ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό.
Ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε αναλυτικά στους Δασικούς Χάρτες, μιας και στην περιοχή έχουν κυρωθεί μερικώς οι Δασικοί Χάρτες στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, ενώ βρίσκεται σε φάση κατάρτισης ο Δασικός Χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας, και παρουσίασε μια σειρά από ευεργετήματα που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν το 2017 κυρίως για τους πολίτες των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, τα οποία περιελάμβαναν εξασφάλιση των επιδοτήσεων, ενίσχυση της γεωργικής εκμετάλλευσης, ενσωμάτωση των νομίμων πράξεων της διοίκησης, παράταση των προσωρινών παραχωρητηρίων και μείωση του κόστους αντιρρήσεων. Παράλληλα, στάθηκε στην ειδική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την αποκατάσταση περιοχών από δασικές πυρκαγιές, μιας και η περιοχή διαθέτει πρόσφατη μνήμη τεράστιων καταστροφών. Για τον λόγο αυτό εφαρμόζεται ένα σύστημα άμεσης αποκατάστασης, οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, μαζί με την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων.
Ο επόμενος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ήταν τα αναθεωρημένα σχέδια λεκανών απορροής, τα οποία ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Δεκεμβρίου, απελευθερώνοντας σημαντικότατους προϋπολογισμούς ύψους 2.5 δισ. για έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και καλύπτοντας την αιρεσιμότητα που είχε επιβληθεί στη χώρα, μέσω του οποίου λύθηκε και η χρόνια αντιδικία Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας σχετικά με την αξιοποίηση των υδάτων του Αχελώου, έτσι ώστε να υπάρχει παράλληλα και προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και προσφορά νερού, ώστε να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα όσον αφορά αυτό το δύσκολο πρόβλημα.
Σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα στην περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, όπου από τους 27 οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας μόνο οι οκτώ έχουν συμμορφωθεί, ενώ στους υπόλοιπους 19 χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, είτε για τη μελέτη και κατασκευή έργων είτε για τη λειτουργία των έργων αυτών, και για αυτό τον λόγο υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ που υλοποιείται για την επόμενη τριετία.
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε τα θέματα των στερεών αποβλήτων, τα οποία θεώρησε και ιδιαίτερα κρίσιμα και σημαντικά για την Περιφέρεια. Στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, προωθούνται οι χρηματοδοτήσεις από το ΥΜΕΠΕΡΕΑ των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή της Δυτικής και της Ανατολικής Αιτωλοακαρνανίας (Ναύπακτος και Αγρίνιο). Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, έπειτα από χρόνια εμπλοκής, επιλύθηκε το θέμα του ΣΔΙΤ με παρέμβαση της κυβέρνησης, με μείωση του κόστους για τους πολίτες, αύξηση της ανακύκλωσης, κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης στην περιφερειακή ενότητα (ΚΔΑΥ) και αποκατάσταση των απορριμματοδεμάτων που βρίσκονταν αποθηκευμένα στα Κονιδέικα και στο Ποτόκι.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε την επιτάχυνση των μελετών για την περιοχή της Δυτ. Αχαΐας, για τη ΜΕΑ που θα εξυπηρετεί και το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, ενώ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα επανεξεταστεί, θα επιταχυνθεί και θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του χώρου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, που παραμένει μια ανοιχτή πληγή για τη Δυτ. Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουμε όλοι παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες. Το παράδειγμα της πλαστικής σακούλας, που ήδη αποτελεί ένα επιτυχημένο δείγμα αλλαγής καταναλωτικής συμπεριφοράς, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας, έτσι ώστε να έχουμε μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και της επικινδυνότητας και πάνω από όλα να έχουμε ουσιαστική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, που θα περιορίσουν και τις κοινωνικές εντάσεις που πολλές φορές δημιουργούνται λόγω της χωροθέτησης έργων αποβλήτων.
Στο τέλος αυτής της περιόδου της κυβέρνησης, όλα αυτά τα έργα αποβλήτων και ανακύκλωσης θα είναι χωροθετημένα και εγκατεστημένα και η κοινωνία μας θα μπορεί πια να χαρακτηρίζεται ως μια κοινωνία ανακύκλωσης.