top of page
Search
  • Ecoweather

Καταστροφικές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ελάχιστη η απήχηση των παγκόσμιων ηγετών


Με τη νέα μεγάλη έκθεσή του, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή για τους ωκεανούς της Γης και τις παγωμένες εκτάσεις της.

Σύμφωνα με την επιτροπή επιστημόνων του διεθνούς οργανισμού, η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων αυξάνεται διαρκώς, οι πάγοι λιώνουν και τα διάφορα ζωικά είδη αναγκάζονται να μεταβάλλουν τους βιοτόπους τους, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η απώλεια των αιώνιων πάγων, που λιώνουν, αναμένεται να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες άνθρακα

Η απώλεια των αιώνιων πάγων, που λιώνουν, αναμένεται να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες άνθρακα, επιταχύνοντας την τήξη. Εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δραματικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε πάγους και ωκεανούς μπορούν να αποτραπούν, εφόσον γίνουν μεγάλες και άμεσες περικοπές των εκπομπών άνθρακα.

Η τελευταία έκθεση είναι η τρίτη μιας σειράς ειδικών εκθέσεων που δίνεται στη δημοσιότητα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η συγκεκριμένη έρευνα καινοτομεί, καθώς μελετά τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και στις παγωμένες εκτάσεις, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πιο ανησυχητική από όσες έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα νερά των ωκεανών θερμαίνονται, οι πάγοι λιώνουν ταχύτατα και αμφότερα θα επηρεάσουν σημαντικά όλα τα έμβια όντα του πλανήτη.

«Ο Γαλάζιος Πλανήτης διατρέχει σήμερα σοβαρούς κινδύνους, καθώς δέχεται ισχυρά πλήγματα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Για όλα φταίμε εμείς!», δήλωσε ο δρ Ζαν-Πιερ Γκατούζο, συντονιστής της μελέτης. Μάλιστα, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται αδιάκοπα από το 1970.

Τα νερά απορροφούσαν περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παρήγε ο άνθρωπος τις περασμένες δεκαετίες. Η ταχύτητα αυτής της θερμικής απορρόφησης έχει διπλασιαστεί από το 1993. Αν και μέχρι σήμερα η στάθμη των υδάτων αυξανόταν εξαιτίας της θερμικής διαστολής, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει ότι σήμερα η αύξηση της στάθμης οφείλεται κυρίως στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Οι παγετώνες

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τριπλασιάστηκε η απώλεια μάζας της παγοκρηπίδας της Ανταρκτικής κατά την περίοδο 2007-2016, συγκριτικά με δέκα χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, οι παγετώνες στις Άνδεις, στην Κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία θα χάσουν το 90% των πάγων τους έως το 2100, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε «γραφικό», ότι τις τελευταίες εβδομάδες διοργανώθηκαν δύο «κηδείες» παγετώνων σε Ελβετία και Ισλανδία.

Οι πάγοι που λιώνουν καταλήγουν στους ωκεανούς, αυξάνοντας τη στάθμη των υδάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι, σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο, η μέση παγκόσμια θαλάσσια στάθμη θα έχει αυξηθεί κατά 1,1 μέτρο έως το 2100, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους και δημιουργώντας κλιματικούς μετανάστες, καθώς πολλά νησιωτικά κράτη θα καταστούν μη κατοικήσιμα.

Η έκθεση αφήνει ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας, υπό όρους, επισημαίνοντας πως αν επιτευχθεί περικοπή των εκπομπών άνθρακα κατά 45% έως το 2030, οι συνέπειες του φαινομένου θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες.

Πόση απήχηση είχε, όμως, αυτή η μαζική αγωνιώδης έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες που συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στη διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στις 21-23 Σεπτεμβρίου; Μάλλον ελάχιστη, καθώς μόνο 77 κράτη ανακοίνωσαν προσπάθειες να αποκτήσουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, μέχρι το 2050, πολύ αργά, καθώς η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ θέτει ως όριο για ριζική περικοπή των εκπομπών άνθρακα το 2030, προτού οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνουν μη αναστρέψιμες. Διπλωμάτες και ακτιβιστές, που παρακολουθούν επί χρόνια διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους.

Τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην εξαιρετικά αργή δράση των κυβερνήσεων και την άμεση ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων, υπέδειξε στην ομιλία της στον ΟΗΕ η δεκαεξάχρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Επέκρινε τους παριστάμενους παγκόσμιους ηγέτες για την «αμέριμνη» προσέγγισή τους, τονίζοντας, με φωνή που έτρεμε από οργή: «Τα μάτια όλων των επόμενων γενεών είναι στραμμένα επάνω σας. Αν επιλέξετε να μας απογοητεύσετε, σας το λέω, δεν πρόκειται να σας συγχωρήσουμε ποτέ».

13 views0 comments
bottom of page