Search
  • Ecoweather

ΜΑΖΙΚΗ ΤΑΦΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ 600.000 ΖΩΑ ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙ


Στρατιωτικές δυνάμεις της Αυστραλίας θα σκάψουν μεγάλους λάκκους για να χρησιμοποιηθούν ως μαζικοί τάφοι για τα χιλιάδες νεκρά ζώα που απανθρακώθηκαν στις πυρκαγιές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη βιοασφάλειας.

Εκτιμάται ότι οι φωτιές στάθηκαν αφορμή να χαθούν πάνω από 600.000 ζώα!

Η υπουργός Γεωργίας Bridget McKenzie επιστράτευσε 100 κτηνιάτρους για να σταλούν σε τοποθεσίες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και να εκτιμήσουν την κατάσταση για χιλιάδες ζώα που τραυματίστηκαν, προκειμένου να γίνουν μαζικές ευθανασίες.

«Ξέρω ότι η Νότια Αυστραλία, η Βικτώρια και η Νότια Νέα Ουαλία θα λάβουν αυτή την βοήθεια το συντομότερο δυνατόν – όχι μόνο να εκτιμήσουν την υγεία των ζώων, αλλά και για να γίνουν ευθανασίες», είπε. Ήδη μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, 3.872 ζώα είχαν ήδη υποβληθεί σε ευθανασία, αναφέρει το ABC.

Η υπουργός εξηγεί ότι οι πυρκαγιές θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές για τον κλάδο της κτηνοτροφίας στη χώρα, καθώς εκτός από τα ζώα που κάηκαν, πολλά που γλίτωσαν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την εισπνοή καπνού και το θερμικό στρες.

Λέει, πως όταν είναι ασφαλές για το προσωπικό Άμυνας να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, θα ξεκινήσουν να σκάβουν τους λάκκους για να θάψουν τα νεκρά ζώα τα οποία αποτελούν υγειονομική απειλή. Πολλά από αυτά, είναι νεκρά μέσα σε φάρμες ή βρίσκονται στην άκρη του δρόμου.

Εκτός από πρόβατα, μεταξύ των κουφαριών συναντά κανείς και άλογα ή βοειδή, αλλά και άγρια ζώα όπως καγκουρό ή κοάλα.

Ο γερουσιαστής McKenzie είπε ότι τα νεκρά ζώα αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο βιοασφάλειας και ότι η στρατιωτική δύναμη θα βοηθούσε με την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, σκάβοντας για να θάψουν τα ζώα. Είπε πως θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση με ασφάλεια για να το κάνουν αυτό, αλλά και πως θα πρέπει να γίνει το πολύ μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο James Zimmerman, ένας πυροσβέστης που έδινε μάχη με τις φλόγες στην πόλη Batlow την Κυριακή, δημοσίευσε στο Facebook ένα μήνυμα στο οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να είχαν πυρομαχικά «για να γλιτώσουν τα ζώα από τη δυστυχία τους».

Πριν από λίγες μέρες, η εικόνα ενός αγρότη που πυροβολούσε τα τραυματισμένα ζώα του με καραμπίνα προκάλεσε σοκ, αλλά αποτύπωνε την σκληρή πραγματικότητα στη χώρα.

Πολλοί αγρότες έχουν ζητήσει προμήθειες νερού και τροφής για τα ζώα τους που επέζησαν σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι απέμεινε από τα κοπάδια τους. Η κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν θα είναι προτεραιότητα για αρωγή. Ο εθνικός συνεταιρισμός αγροκτηνοτρόφων εκτιμά πάντως πως τουλάχιστον 100.000 ζώα (βόδια, πρόβατα κ.α.) πέθαναν από τις φωτιές και εκφράζει την αγωνία του για το πώς θα ανακάμψει ο κλάδος μετά την καταστροφή.

Συνολικά τα νεκρά ζώα υπολογίζονται στις 600.000.

Ο δημοσιογράφος του ABC, Tom Lowrey, βρισκόταν στο Batlow και μετέδωσε ότι τα νεκρά ζώα ήταν παντού στο δρόμο προς την πόλη. «Οι αγρότες φόρτωναν τα νεκρά ζώα σε φορτηγά και είπαν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, ότι έσωσαν πολλά, αλλά πως δεν κατάφεραν να τα σώσουν όλα» ανέφερε. «Είναι απολύτως σπαρακτικό. Το χειρότερο πράγμα που έχω δει. Η ιστορία πρέπει να ειπωθεί», είπε εξηγώντας γιατί δημοσιοποίησε τις δραματικές φωτογραφίες.

https://twitter.com/ABCcameramatt/

Πηγή: https://www.lifo.gr

#Οικολογικήκαταστροφή #Αυστραλία #Πυρκαγιές #Βιοποικιλότητα #Περιβαλλοντικήπροστασία #περιβαλλοντικήκαταστροφή

5 views
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio