Search
  • Ecoweather

Θερμότερο έτος στην ιστορία το 2020, παρά την καραντίνα


Η θερμότερη χρονιά στη σύγχρονη Ιστορία αναμένεται να είναι το 2020, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, επιστήμονες της οποίας εκτιμούν ότι παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας των εκτεταμένων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιστολής της βιομηχανικής δραστηριότητας, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν μοιάζει να περιορίζεται. Πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν ήδη τους πρώτους μήνες του 2020, οδηγώντας την Υπηρεσία Ωκεανογραφικών και Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ στην εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά έχει 75% πιθανότητες να είναι η θερμότερη από κάθε άλλη.

Τους πρώτους μήνες του χρόνου, καταστροφικές πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται σε μεγάλες εκτάσεις στην Αυστραλία, φαινόμενο το οποίο ευνοήθηκε από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο. Τον περσινό Ιούνιο, που ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Γροιλανδία μέχρι τη Σιβηρία και την Αλάσκα. Το θερμό, ξηρό κλίμα, σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους ισχυρούς ανέμους, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι φωτιές στα δάση της Αυστραλίας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου ζώων.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το έτος 2016, κάτι που δεν προκάλεσε όμως την έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας, καθώς τη χρονιά εκείνη κατεγράφη κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο ευνοεί την άνοδο των θερμοκρασιών. Τέτοιο φαινόμενο, όμως, δεν έχει καταγραφεί το 2020. Ο ειδικός κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Κάρστεν Χάουσταϊν εξήγησε στην εφημερίδα The Guardian ότι αν και οι νέες εκπομπές καυσαερίων έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. «Η κλιματική κρίση συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Παρότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται φέτος, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η συγκέντρωσή τους συνεχίζει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα. Είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης», λέει ο δρ Χάουσταϊν.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία παρουσίασε ελάχιστα πιο αισιόδοξη εικόνα, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες το 2020 να είναι το θερμότερο έτος όλων των εποχών φθάνουν το 50%. Ο Απρίλιος στη Βρετανία ήταν θερμότερος κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου από τις μέσες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες, ενώ προηγούμενα ρεκόρ ζέστης έσπασαν σε περιοχές όπως η Κορνουάλη και η Ουαλία.

Πηγή: kathimerini.gr

#Κλιματικήαλλαγή #NOAA #εκπομπέςαερίωντουθερμοκηπίου #ΕκπομπέςΝΟ2 #ΕκπομπέςCO2 #Μετεωρολογία #Κλιματολογία #Περιβάλλον

30 views
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio