Η πλαστική ρύπανση, είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες της χώρας Ελλάδας 11.500 τόνοι πλαστικού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 870 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό. Από αυτό το πλαστικό, το 70% επιστρέφει πίσω στις ακτές, ρυπαίνοντάς τες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με τα πλαστικά απορρίμματα να αυξάνονται κατά 26%, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών στα ελληνικά νησιά.
Η COSMOTE αναλαμβάνει δράση, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για την κοινωνία και το περιβάλλον, μέσω της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα των ελληνικών βυθών.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE με μια στρατηγική συνεργασία με την ΕΝΑΛΕΙΑ, ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.
Με τη βοήθεια ψαράδων και αξιοποιώντας περισσότερα από 45 αλιευτικά σκάφη από το δίκτυο της ΕΝΑΛΕΙΑ, συλλέγεται πλαστικό από τον βυθό και τις δυσπρόσιτες ακτές στον Αργοσαρωνικό, τον Θερμαϊκό κόλπο, τη Χαλκιδική και την Κρήτη, περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται πάνω από το 40% του πλαστικού στην Ελλάδα.
Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η COSMOTE έχει δεσμευτεί στη συγκέντρωση 90 τόνων πλαστικού έως το 2025, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.
Comments