top of page
Search
  • Ecoweather

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίπλα στο Μεσόγειος SOS και τον Αρκτούρο


Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος watersave για την εξοικονόμηση νερού στα σχολεία και ο Αρκτούρος δημιουργεί ένα πρότυπο Βαλκανικό Κέντρο Άγριων Σαρκοφάγων.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (www.medsos.gr) επεκτείνει τις δραστηριότητες του προγράμματός του "watersave - Εξοικονόμηση νερού: Ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για σχολεία", ακόμα περισσότερο.

Το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες, περιλαμβάνει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για να ενημερώσει τους μαθητές για την αξία των υδατικών πόρων, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό της κατανάλωσης του. Παράλληλα φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο των επονομαζόμενων Υδρο- οικολογικών σχολείων και να εφαρμόσει τις καλύτερες πρακτικές σε θέματα εξοικονόμησης νερού. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει προσεγγίσει περισσότερους από 35.000 μαθητές και 1.000 καθηγητές σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας μας.

Φέτος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ύστερα από την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος στο Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, παραδίδει Μαθήματα Νερού σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στα δημοτικά σχολεία των Δήμων Κορωπίου, Ραφήνας- Πικερμίου και Μαρκόπουλου. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις έχουν ήδη ξεκινήσει στα εν λόγω σχολεία και θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο. Οι μαθητικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ορθολογική χρήση του νερού και των πρακτικών εφαρμογών εξοικονόμησης νερού, εντός του σχολικού κτιρίου. Ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά θα είναι η τοποθέτηση μειωτήρων ροής νερού που θα γίνει ενδεικτικά σε κάποιες βρύσες των σχολείων τους. Δείτε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πακέτο «Εξοικονόμηση Νερού», στην ιστοσελίδα www.watersave.gr

Ο Αρκτούρος (www.arcturos.gr) προχωράει στη δημιουργία ενός Βαλκανικού Κέντρου Άγριων Σαρκοφάγων με σκοπό να προστατέψει και να περιθάλψει τραυματισμένα και πρώην αιχμάλωτα άγρια σαρκοφάγα στην ευρύτερη περιοχή. Ευελπιστεί μάλιστα να γίνει το αρτιότερο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού και του μαθητικού πληθυσμού.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία του Βαλκανικού Κέντρου περιλαμβάνει:

  • τη ριζική ανανέωση των εγκαταστάσεων του Περιβαλλοντικού Κέντρου-Επέκταση των καταφυγίων Αρκούδας- Λύκων, σύγχρονο κτηνιατρικό χειρουργείο, ανανέωση των εκθεμάτων, δημιουργία νέου ενημερωτικού υλικού κ.α-.

  • Την ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου ώστε να επεκτείνει περισσότερο το ερευνητικό της έργο για τον πληθυσμό των άγριων σαρκοφάγων.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια και θα πληροί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ωστόσο τα καταφύγια του Αρκτούρου και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα θα λειτουργούν κανονικά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες ξεναγήσεων.

34 views0 comments
bottom of page