top of page
Search
  • Ecoweather

Ένας κυκλώνας, αλλά όχι τροπικός, πλήττει σήμερα την Κρήτη


Εικόνα Μετεωρολογικού Δορυφόρου 2016-10-31 05:00:00 Πηγή: ΕΜΥ

Το βαρομετρικό χαμηλό που εντοπίστηκε ήδη από χθες στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου κινήθηκε σήμερα στα νότια της Κρήτης φέρνοντας ανέμους μεγάλης έντασης και καταιγίδες στο νησί, με το νομό Χανίων να συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ, ο κυκλώνας αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσογειακός με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (hurricane-like Mediterranean cyclone). Ωστόσο, αυτοί οι κυκλώνες που είναι σπάνιοι στο χώρο της Μεσογείου, είναι πολύ πιο ήπιοι και δεν έχουν καμιά σχέση με τους τροπικούς κυκλώνες της Αμερικής ή των Φιλιππίνων.

Οι τροπικοί κυκλώνες έχουν θερμό πυρήνα και αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών που η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 27°C. Αντίθετα τα βαρομετρικά χαμηλά των μέσων πλατών έχουν ψυχρό πυρήνα και η ενέργειά τους τροφοδοτείται από την οριζόντια θερμοκρασιακή διαφορά των αέριων μαζών.

Πηγή: Met Office

Για να χαρακτηριστεί ένας κυκλώνας τροπικός ή αλλιώς τυφώνας (hurricane) θα πρέπει οι άνεμοι που κινούνται γύρω από το κέντρο του συστήματος να ξεπερνούν τα 74 μίλια την ώρα (64 κόμβους) δηλαδή να πνέουν με ένταση 12 μποφόρ. Επίσης η πίεση στο χαρακτηριστικό μάτι του κυκλώνα (hurricane eye) θα πρέπει να είναι μικρότερη από 980 mbar.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση μεσογειακού κυκλώνα στον ελλαδικό χώρο είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο του 1995 ανοιχτά του Ιονίου.

35 views0 comments
bottom of page