top of page
Search
  • Ecoweather

Η Ελλάδα πάει Μαρόκο με το καλύτερο βίντεο για την κλιματική αλλαγή


Tην πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του καλύτερου βίντεο για την κλιματική αλλαγή, ανάμεσα σε 860 συμμετοχές από συνολικά 153 χώρες, απέσπασε η ομάδα <<ΣΚΥΡΟΣ 2016>> του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε ΕΔΩ

Η ομάδα θα βραβευτεί στο Μαρακές του Μαρόκου στις 7-18 Νοεμβρίου 2016 (www.cop22-morocco.com) κατά τη διάρκεια της 22ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), 2016) (www.consilium.europa.eu).

Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που υιοθετήθηκε ομόφωνα από 195 χώρες τον περασμένο Δεκέμβρη, τίθεται σε ισχύ αύριο 4 Νοεμβρίου 2016 αφού πλέον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της: Να έχει επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες στις οποίες να αναλογεί συνολικά τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ύστερα από τις τρεις πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη (Αμερική, Κίνα και Ινδία), το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει τη συμφωνία στις 4 Οκτωβρίου 2016, ενώ η Ελλάδα είναι η 63η χώρα που κυρώνει τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου.

Η Συμφωνία έρχεται να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο,1997, με στόχο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μέχρι σήμερα η θερμοκρασία έxει αυξηθεί κατά 1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που κάνει την ανάγκη διατήρησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C (και κατά προτίμηση 1,5°C ), επιτακτική.

Η Συμφωνία του Παρισιού διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο δράσεων που αφορά στους μηχανισμούς μείωσης της κλιματικής αλλαγής (άρθρα 2.3,4,5 και 6), στους μηχανισμούς προσαρμογής (άρθρο 7) και στη χρηματοδότηση τόσο για τη μείωση όσο και για την προσαρμογή σ’ αυτή (άρθρο 9). Επιπλέον σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεσμεύονται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να έχουν συνεισφορές μείωσης εθνικά προσδιορισμένες. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή υποχρεώνει όλες τις συμβαλλόμενες χώρες να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για συστηματική εξέταση κάθε πέντε χρόνια.

Ευελπιστούμε η συνάντηση στο Μαρακές να αποδώσει άμεσα καρπούς και το μήνυμα των Ελλήνων φοιτητών: Το κλίμα αλλάζει, εμείς μπορούμε; να εισακουστεί απ’ όλους.

44 views0 comments
bottom of page