top of page
Search
  • Ecoweather

Επίσημα σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή


Η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι και επίσημα πλέον σε ισχύ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να εργαστούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η εκτελεστική γραμματέας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Πατρίσια Εσπινόζα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκο και πρόεδρος της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP22, Σαλαχεντίν Μεζουάρ, αναγνώρισαν σε κοινή δήλωση τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον.

Ήδη στις 8 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια της Earth Information Day της COP 22, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση του κλίματος και οι δυνατότητες για πιο αποδοτικές ενέργειες στο άμεσο μέλλον.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), παρουσίασε την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος από το 2011-2015, ( The Global Climate in 2011-2015) επισημαίνοντας ότι η μέση θερμοκρασία το 2015 ήταν 1 ֯C υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ το 2016 αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερη.

Επίσης η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη πίσω στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.

Στο COP22 του ΟΗΕ, που διεξάγεται στο Μαρακές του Μαρόκο μεταξύ 7 και 18 Νοεμβρίου, οι κυβερνήσεις θα εργαστούν πάνω σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων ώστε να λογοδοτούν οι χώρες όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Πηγή: WMO

15 views0 comments
bottom of page