Στον διεθνούς φήμης βοτανικό Άρνε Στριντ το φετινό βραβείο «Βύρων Αντίπας»

November 21, 2016

 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συμπληρώνει 65 χρόνια λειτουργίας και αγώνων για την προστασία της ελληνικής φύσης. Είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ στην Ελλάδα – ιδρύθηκε το 1951- και συντέλεσε στη δημιουργία των περισσότερων Εθνικών Δρυμών ενώ υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας τη Συνθήκη Ραμσάρ. 

 

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, η Εταιρία διοργανώνει την απονομή του βραβείου «Βύρων Αντίπας» 2016 στον Σουηδό Καθηγητή Άρνε Στριντ (Arne Strid) για την προσφορά του στην μελέτη της Ελληνικής χλωρίδας και την ανάδειξη της ελληνικής φύσης και της Ελλάδας.

 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στις 19:00.

 

Το βραβείο έχει θεσμοθετηθεί προς τιμήν του επί δεκαετίες Γενικού Γραμματέα της Εταιρίας, Βύρωνα Αντίπα, μίας από τις σημαντικότερες μορφές του περιβαλλοντικού χώρου στην Ελλάδα. Το βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες ή φορείς που αναγνωρισμένα έχουν προσφέρει στην προστασία της ελληνικής φύσης. Μεταξύ των βραβευθέντων συγκαταλέγονται ο διεθνούς φήμης περιβαλλοντολόγος και εκ των ιδρυτών του WWF International Λουκ Χόφμαν το 2005, και το 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

Ο κορυφαίος Σουηδός βοτανικός επιστήμονας Arne Strid, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έχει μελετήσει την ελληνική χλωρίδα για σχεδόν πενήντα χρόνια. Επιμελήθηκε ένα δίτομο έργο με τίτλο Mountain Flora of Greece (Ορεινή χλωρίδα της Ελλάδας) γραμμένο από μια ομάδα 25 περίπου βοτανολόγων από διάφορες χώρες της Ευρώπης ενώ κατέγραψε τα ελληνικά φυτά σε δυο άλλους τόμους με τίτλο Flora Hellenica (Ελληνική χλωρίδα).

Τα δύο αυτά έργα θεωρούνται οι κορυφαίες εγκυκλοπαίδειες της Ελληνικής Χλωρίδας.

 

Ο ίδιος αποκαλεί την Ελλάδα «δεύτερο σπίτι» του και έχει γυρίσει ολόκληρη τη χώρα, καταγράφοντας τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, που θεωρεί ξεχωριστή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ενδημικότητα είναι πιο έντονη στην Κρήτη, επειδή είναι γεωγραφικά απομονωμένη και τα βουνά της είναι τα υψηλότερα στην περιοχή (2.400 μέτρα). Περίπου το 10% των 1.800 ειδών που απαντώνται στην Κρήτη και την Κάρπαθο είναι ενδημικά. Οι Κυκλάδες δεν έχουν τόση ποικιλία χλωρίδας συγκριτικά με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που εμπλουτίστηκαν με είδη από την Ανατολία, ή με την Πελοπόννησο, που διαθέτει ποικιλία βιότοπων. Τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος και Σαμοθράκη) έχουν πιο έντονο χαρακτήρα ηπειρωτικής περιοχής, με διάφορα είδη της Κεντρικής Ευρώπης που δεν συναντώνται νοτιότερα.

 

 

Ο Arne Strid θεωρεί την ελληνική χλωρίδα ιδιαίτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεγαλύτερης έκτασης. Για παράδειγμα αναφέρει ότι στη χώρα μας συναντώνται 6000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι μοναδικά, ενώ στη Γερμανία συναντώνται περίπου 3000 είδη.

Πηγές:. Καθημερινή, Απέναντι Όχθη, PEOPLE & IDEAS

Please reload

Σχετικά Άρθρα

Θεαματική μείωση ρύπανσης σε Ιταλία, Γαλλία & Ισπανία πριν και μετά τον κορωνοϊό (Χάρτες)

April 1, 2020

1/10
Please reload

Πρόσφατα Άρθρα
Please reload

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio