top of page
Search
  • Ecoweather

Το 2016 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ως τώρα


Με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization WMO), καταγράφει το 2016 ως το θερμότερο έτος που μάλιστα ξεπερνάει το ρεκόρ του 2015 κατά 0,5 °C.

Ο WMO επιβεβαιώνει με τη σχετική έκθεσή του ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η περίοδος 1961-1990 που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς δείχνει ότι τα τελευταία 16 χρόνια αυτού του αιώνα είναι στα 17 θερμότερα που έχουν καταγραφεί πότε, μαζί με το 1998.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο βόρειες περιοχές σημείωσαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Σε ορισμένες περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, ο μέσος όρος ήταν 6-7 °C πάνω από το κανονικό. Άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Αλάσκα και του ΒΔ Καναδά σημείωσαν αυξήσεις της τάξης των 3 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Συνολικά, το 90% των χερσαίων περιοχών στο βόρειο ημισφαίριο είχαν μέση θερμοκρασία τουλάχιστον έναν βαθμό άνω του μέσου όρου.

Μάλιστα, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτεται. Το φαινόμενο του El Niño το οποίο μεταφέρει θερμό νερό από τον Ειρηνικό Ωκεανό και απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα, έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες. Το επόμενο έτος, αναφέρει η έκθεση, δύσκολα θα συνεχίσει το σερί λόγω απουσίας του El Niño. Παρόλο αυτά το 2017 θα είναι πιθανότατα θερμότερο από οποιοδήποτε χρόνο πέρα από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, λόγω της υποκείμενης έκτασης της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την αυξανόμενη ατμοσφαιρική συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι κλιματικοί δείκτες δείχνουν ότι το κλίμα μακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί σημαντικά αφού:

  • οι συγκεντρώσεις των βασικών αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

  • Ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και παρουσιάζεται πολύ πρόωρο λιώσιμο της επιφάνειας του πάγου στην Γροιλανδία.

  • Οι θερμοκρασίες στους περισσότερους ωκεανούς ήταν παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα το οποίο συνέβαλλε σημαντικά στον αποχρωματισμό των κοραλλιών. Σε ορισμένα μέρη του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας (Great Barrier Reef ), παρατηρήθηκε θνησιμότητα των κοραλλιών έως και 50%.

  • Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 15 χιλιοστά από τον Νοέμβρη 2014 μέχρι το Φεβρουάριο 2016, πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των 3-3,5 χιλιοστών ετησίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

  • Οι ετήσιες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα το 2015 έφτασαν για πρώτη φορά τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

Η προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύτηκε νωρίτερα από ότι συνήθως, ώστε να συμπέσει με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο. Η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2017.

26 views0 comments
bottom of page