Χάθηκε το 95% του μόνιμου πάγου της Αρκτικής

December 2, 2016

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της NASA, η Αρκτική έχει χάσει το 95% του μόνιμου πάγου της κατά την περίοδο

1984-2016.

Η Αρκτική καλύπτεται από μόνιμο πάγο που είναι λιγότερο επιρρεπής από τον εποχιακό πάγο, στη θερινή τήξη. Ο εποχιακός πάγος της Αρκτικής Θάλασσας αυξάνεται κάθε χειμώνα και φτάνει στη μέγιστη τιμή του το Μάρτιο, ενώ μειώνεται κάθε καλοκαίρι και φτάνει στην ελάχιστη τιμή του κάθε Σεπτέμβριο.

Οι 2 φωτογραφίες δείχνουν την έκταση του θαλάσσιου Αρκτικού πάγου τον Σεπτέμβριο (αριστερά) και τον επόμενο Μάρτιο (δεξιά), από το Σεπτέμβριο 1999 μέχρι το Μάρτιο 2016.

 

Οι υπολογισμοί της NASA έδειξαν ότι η περιοχή της Αρκτικής που καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο τουλάχιστον τεσσάρων ετών, μειώθηκε από 1.860.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο του 1984, σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο το 2016. Μέσα σε 32 χρόνια ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί σε ποσοστό 13.3% ανά δεκαετία.

 

Η γραφική παράσταση δείχνει την μηνιαία κατά μέσο όρο έκταση του πάγου της Αρκτικής Θάλασσας από το Σεπτέμβριο του 1979, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των δορυφόρων.

 

Ο Πάγος της Αρκτικής θάλασσας συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας της Γης. Η μεγάλη λευκή επιφάνειά του αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που διαφορετικά θα απορροφούνταν από τον ωκεανό. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης του Αρκτικού πάγου ήδη φαίνονται στα οικοσυστήματα της πολικής αρκούδας και των άλλων αρκτικών ζώων που έχουν μειωθεί

δραστικά.

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Κολοράντο, το πολύ πριν το τέλος αυτού του αιώνα, ο Αρκτικός Ωκεανός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δε θα καλύπτεται πια από πάγο.   

 

 

Δείτε την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής κατά την περίοδο 1984-2016.

 Πηγή: CNN Greece

Πηγή: NASA, CarbonBrief

Please reload

Σχετικά Άρθρα

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν κάψει δασικές εκτάσεις όσο το 1/3 της Ελλάδας κι έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα!

January 15, 2020

1/6
Please reload

Πρόσφατα Άρθρα
Please reload

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio