top of page
Search
  • Ecoweather

Θεαματικός σχηματισμός νεφών απαθανατίστηκε στην Αυστραλία


Ένας επιβάτης αεροπλάνου απαθανάτισε το σπάνιο σχηματισμό νεφών στον ουρανό της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το Περθ στην Αδελαΐδα. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο 22χρονος Ίλια Κάτσμαν, αναρτήθηκαν στο Facebook από την αεροπορική εταιρεία Virgin Australia.

Πρόκειται για νέφη που το σχήμα τους μοιάζει με κύμα (wave clouds) και παρατάσσονται στον ουρανό παράλληλα, σαν τις κορυφές ενός κύματος. Όπως δήλωσε στο news.com.au, ο Νιλ Μπένετ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δυτικής Αυστραλίας, όταν σχηματίζονται στον Κόλπο της Καρπεντάρια (Αυστραλία), ονομάζονται Morning Glory και το μήκος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 Km. Μερικές φορές το Morning Glory είναι μόνο ένα σύννεφο, ή 10 - 20 παράλληλες σειρές νεφών, όπως αυτά που απαθανάτισε ο φακός του νεαρού επιβάτη της Virgin Australia.

Τα σύννεφα που σχηματίζουν σειρές από κυματισμούς, είναι οι θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus) και οι Υψισωρείτες (Altocumulus). Τα νέφη αυτά συνήθως σχηματίζονται σε επίπεδα της ατμόσφαιρα που είναι ευσταθή (stable) όπου δηλαδή η θερμοκρασία δεν μειώνεται πολύ με το ύψος ή ακόμη και αυξάνεται με αυτό

(θερμοκρασιακή αναστροφή). Όταν ο αέρας κινεί το επίπεδο αυτό της ατμόσφαιρας προς τα πάνω σχηματίζονται σύννεφα και όταν το κινεί προς τα κάτω τα σύννεφα εξατμίζονται και σχηματίζουν απλά διαφανείς γραμμές.

Cirrocumulus clouds

Altocumulus clouds

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες του Ecoweather για τα Cirrocumulus εδώ, για τα Altocumulus εδώ.

Κυματιστά σύννεφα επίσης σχηματίζονται όταν ο αέρας στο επίπεδο του εδάφους συναντήσει σειρές λόφων, οπότε αναγκάζεται να κινηθεί προς τα πάνω. Σε μεγάλο ύψος ο αέρας παγώνει και σχηματίζει σύννεφα, οπότε ξαναπέφτει προς το έδαφος και αναπηδά. Τα σύννεφα που σχηματίζονται με αυτό τον τρόπο ονομάζονται φακοειδή νέφη (lenticular clouds).

lenticular clouds

Περισσότερες πληροφορίες για τα φακοειδή νέφη στις σελίδες του Ecoweather εδώ.

Δείτε την πτήση στο Morning Glory πάνω από τον Κόλπο της Καρπεντάρια

42 views0 comments
bottom of page