Κίνδυνος χιονοστιβάδας στα ελληνικά βουνά

January 27, 2017

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο χιονοστιβάδας στα βουνά της χώρας μετά από καταγραφές που έκαναν σε πολλές ορεινές περιοχές.

 

 

Για αυτό τον λόγο εφιστά την προσοχή των ορειβατών που θα επισκεφτούν αυτές τις ημέρες ορεινούς όγκους και τους καλεί να δηλώνουν εκ των προτέρων την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν αλλά και να λάβουν πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν.

 

 

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συμβουλεύουν τους ορειβάτες να έχουν μαζί το κινητό τους τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν οικείους ή φίλους. Για όσους διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να καλέσουν στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz.

 

 

Οι χιονοστιβάδες ως φαινόμενο εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι. Οι παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισής τους μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη χιονόπτωση, ο αέρας, όπως επίσης και η θερμοκρασία.

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς σε περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί έστω και κάτω από 40 εκατοστά χιονιού ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Για το λόγο αυτό, η χιονοστιβάδα ονομάζεται και λευκός θάνατος.

 

 

Σε περίπτωση ατυχήματος λοιπόν με χιονοστιβάδα, οι ορειβάτες που στάθηκαν πιο τυχεροί θα πρέπει να καλούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές καθώς κάθε λεπτό είναι κρίσιμο για τους εγκλωβισμένους.

 

Πηγή:  cnn.gr, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Please reload

Σχετικά Άρθρα

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν κάψει δασικές εκτάσεις όσο το 1/3 της Ελλάδας κι έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα!

January 15, 2020

1/6
Please reload

Πρόσφατα Άρθρα
Please reload

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio