top of page
Search
  • Ecoweather

Υπάρχει και έβδομη ήπειρος και λέγεται Zealandia


Οι επιστήμονες εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να αποδείξουν την ύπαρξη της «Zealandia».

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα από τη Γεωλογική Εταιρεία της Αμερικής, υπάρχει μια κρυμμένη ήπειρος, βυθισμένη στον Ειρηνικό Ωκεανό, που ονομάζεται «Zealandia».

Η Νέα Ζηλανδία, όπως σήμερα γνωρίζουμε, αποτελείται από τα δύο κύρια νησιά της και το νησί Νέα Καληδονία.

Στην πραγματικότητα όμως η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι μέρος μιας τεράστιας πλάκας 4,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ,δηλαδή το 94% της περιοχής, που βρίσκεται βυθισμένη κάτω από το νερό.

Η μελέτη που έγινε από μια ομάδα 11 επιστημόνων- ερευνητών, επιβεβαίωσε πως η περιοχή είναι ανεξάρτητη από την Αυστραλία και βυθίστηκε κυρίως ως αποτέλεσμα της λέπτυνσης του φλοιού πριν την διάσπαση της πελώριας ηπείρου.

Η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι η Ζealandia πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας ηπείρου και καταρρίπτει τη θεωρία ότι ήταν ουσιαστικά μια συλλογή από ηπειρωτικά νησιά και θραύσματα.

«Η επιστημονική αξία της ταξινόμησης της Zealandia ως ήπειρος, είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ακόμη όνομα στον κατάλογο» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Το γεγονός πως μια ήπειρος μπορεί να βυθιστεί ακόμη άθραυστη, την καθιστά ως ένα χρήσιμο μέλος στην εξερεύνηση της συνοχής και της διάσπασης του ηπειρωτικού φλοιού».

Το πάχος του φλοιού της Zealandia κυμαίνεται από 10 έως 30 χιλιόμετρα και έχει περίπου το μέγεθος της Ινδίας. Πιστεύεται ότι αποκόπηκε από την Ανταρκτική περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια από την Αυστραλία πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια.

Οι σημερινές ήπειροι της Γης είναι 6, αν η Ευρώπη και η Ασία υπολογιστεί ως μία γιγάντια ήπειρο που ονομάζεται «Ευρασία».

Με τη Zealandia, ο αριθμός των ηπείρων πλέον φτάνει τους επτά.

31 views0 comments
bottom of page