top of page
Search
  • Ecoweather

Μετά την Ίρμα ο τυφώνας Μαρία σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο (VID)


Μετά από το καταστροφικό πλήγμα που προκάλεσε ο τυφώνας Ίρμα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το Πουέρτο Ρίκο τέθηκε ξανά σε κατάσταση συναγερμού, για το νέο τυφώνα Μαρία, κατηγορίας 4 της Κλίμακας Saffir-Simpson.

Δορυφορική εικόνα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NOAA), 20 Σεπτεμβρίου 2017

H πρόβλεψη της πορείας του τυφώνα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NOAA). Με κόκκινο χρώμα εντοπίζονται οι περιοχές που βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής- Εκδόθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ταχύτητα των ανέμων έφτασε ακόμη και τα 250 χλμ. την ώρα ενώ η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει συνεχώς και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν το νησί. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ ολόκληρο το Πουέρτο Ρίκο έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ο τυφώνας Μαρία είναι ο πρώτος Κατηγορίας 4 τυφώνας από το 1932 που περνά πάνω από το νησί, σε αντίθεση με την Ίρμα η οποία πέρασε λίγο βορειότερα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της χώρας, Ρικάρντο Ροσέλο στο CNN, 11.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στα καταφύγια, αλλά ο πραγματικός αριθμός υπολογίζει ότι είναι μεγαλύτερος.

Ο τυφώνας Μαρία ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί Δομινίκα, στοιχίζοντας τη ζωή επτά ανθρώπων. Το εύρος των καταστροφών παραμένει ακόμη ασαφές αφού οι επικοινωνίες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Στελέχη της Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Καραϊβικής πέταξαν χθες πάνω από το νησί, σε μια αναγνωριστική πτήση, και διαπίστωσαν ότι "το 70-80% των κτιρίων έχει καταστραφεί" ενώ ζημιές διακρίνονται επίσης "σε νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες", όπως είπε ο διευθυντής της, ο Ρόναλντ Τζάκσον.

Οι ζημιές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε "δισεκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε.

Η κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να παράγει ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση 10-λεπτη τιμή και όχι ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε (km/h, mph, m/sec, knots) και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην κλίμακα Saffir-Simpson.

Πηγή: NOAA, CNN

20 views0 comments
bottom of page