top of page
Search
  • Ecoweather

Ο τροπικός κυκλώνας Οφηλία κινείται απειλητικά προς την Ιρλανδία (VID)


Ο τροπικός κυκλώνας Οφηλία κινείται απειλητικά προς την Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι ο καιρός, κυρίως στη Νότια Ευρώπη παραμένει σχεδόν καλοκαιρινός.

Η Οφηλία τις πρωινές ώρες του Σαββάτου βρισκόταν 480 km νότια-νοτιοδυτικά των Αζορών και ήταν τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 2 με βάση την κλίμακα Saffir-Simpson, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 155 km/h.

Πηγή: Metoffice

Από το απόγευμα του Σαββάτου κινείται αργά ΒΑ ως τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 3, με ταχύτητα ανέμων έως 195 km/h. Η Οφηλία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής, εξασθενώντας σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 1.

Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει βορειοανατολική τροχιά, εξασθενώντας σε τροπική καταιγίδα, για να φτάσει τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, ως ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν η Πορτογαλία και η Βορειοδυτική Ισπανία κυρίως από ενισχυμένους ανέμους.

Σημαντικές ωστόσο θα είναι οι επιπτώσεις της Οφηλίας στην Ιρλανδία όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και άνεμοι που θα πνέουν με ταχύτητες άνω των 100 km/h.

Έντονα θα επηρεαστούν επίσης τα δυτικά τμήματα της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τροπικός κυκλώνας από τον Ατλαντικό Ωκεανό φτάνει σε χερσαίες περιοχές της Ευρώπης. Ιδιαίτερη μνεία μπορεί να γίνει ωστόσο στον τυφώνα DEBBIE, ο οποίος στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 έφτασε πολύ στις ακτές της Ιρλανδίας ως τροπικός κυκλώνας 1.

Το υψηλό βαρομετρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης -και στην Ελλάδα-, είναι αυτό που δεν επιτρέπει στην Οφηλία να πλησιάσει περισσότερο την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία.

Πηγή: meteo.gr

13 views0 comments
bottom of page