top of page
Search
  • Ecoweather

Είκοσι τοξικά ναυάγια στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται οι περιβαλλοντικές «βόμβες»


Σε 20 ανέρχονται οι ενεργές τοξικές «βόμβες» που βρίσκονται στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, έτοιμες να μολύνουν το απέραντο γαλάζιο της χώρας μας. Πρόκειται για μία εφιαλτική πραγματικότητα, που έρχεται στο φως μετά την οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε από το πρόσφατο ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 5 Ιανουαρίου αποκάλυψε ότι τα καταγεγραμμένα ναυάγια στον ελλαδικό χώρο, που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και επιβλαβή εξαιτίας του γεγονότος πως κατά τη βύθισή τους περιείχαν τοξικές ουσίες, είναι 20.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των Κυθήρων) και στην περιφερειακή ενότητα της Κορινθίας βρίσκονται 5 ναυάγια με υπολείμματα πετρελαιοειδών.

Στον θαλάσσιο χώρο των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Καβάλας, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας και Πιερίας υπάρχουν 3 ναυάγια, «από τα οποία μπορεί να προέλθει τοξικότητα, λόγω των επιμέρους εξαρτημάτων ηλεκτρολογικού-μηχανολογικού εξοπλισμού που φέρουν ή του χρωματισμού-υφαλοχρωματισμού των πλοίων».

Επιπλέον, στην περιοχή δικαιοδοσίας της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα τον Βόλο είναι βυθισμένο πλοίο, στο κουφάρι του οποίου υπάρχει καύσιμο ντίζελ και λάδια μηχανής.

Στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Πελοποννήσου παραμένουν 3 ναυάγια, «τα οποία σύμφωνα με δήλωση των πλοιάρχων-κυβερνητών, βυθίστηκαν με παραμένοντα καύσιμα στις δεξαμενές».

Στον επικίνδυνο κατάλογο των τοξικών ναυαγίων περιλαμβάνονται και 2 πλοία που έχουν βυθιστεί στις Κυκλάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ναυαγίων στον ελλαδικό χώρο ανέρχεται σε 483 με τα 150 από αυτά να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Πρόκειται για πλοία που έχουν βυθιστεί από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τις μέρες μας με παλαιότερη μελέτη του Εργαστηρίου Θαλασσίων Μεταφορών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) να είχε εκτιμήσει ότι στις δεξαμενές τους μπορεί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ώς και 134.700 τόνοι πετρελαίου.

Πηγή: protothema.gr

55 views0 comments
bottom of page