top of page
Search
  • Ecoweather

Στους -62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στο πιο κρύο χωριό του κόσμου


Στους-62 βαθμούς Κελσίου διολίσθησε ο υδράργυρος στο Οϊμιάκον της Ρωσίας, το οποίο θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό στον πλανήτη.

Αυτή πάντως δεν είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι περίπου 500 κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού της Σιβηρίας, καθώς, σύμφωνα με το Euronews, το σχετικό ρεκόρ κατεγράφη το 2013 όταν το θερμόμετρο κατρακύλησε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου.

Εκείνη ήταν και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε μόνιμα κατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Το δριμύ ψύχος δεν φαίνεται πάντως να πτοεί ιδιαίτερα τους ντόπιους, ορισμένοι εκ των οποίων δεν διστάζουν να κάνουν βουτιές στις παγωμένες λίμνες της περιοχής. Η ονομασία του χωριού, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον.

Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει τακτικά στους -40 με -45 βαθμούς και σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους -35. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει την ημέρα μέχρι και στους 25 βαθμούς, ενώ το βράδυ πέφτει συνήθως στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Για την ιστορία, πάντως, το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας έχει καταγραφεί στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2 °C στις 21 Ιουλίου 1983. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή δεν κατοικείται μόνιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

23 views0 comments
bottom of page