top of page
Search
  • Ecoweather

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018: Ο πιο ψυχρός στην Ευρώπη, ο πιο θερμός στην Ελλάδα


Ο Μάρτιος του 2018 σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ήταν πιο ψυχρός σε σχέση με τον μέσο όρο του Μαρτίου στο παρελθόν (1981-2010). Μόνο στο ακραίο νοτιοανατολικό τμήμα, όπου βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς και στα πολύ βόρεια τμήματα της ηπείρου μας, o περασμένος μήνας ήταν πιο θερμός από τον μέσο όρο.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον φετινό Φεβρουάριο, όταν τόσο στις αρκτικές περιοχές, όσο και στη χώρα μας, η θερμοκρασία ήταν πιο υψηλή από τον μέσο όρο.

Τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Κοπέρνικος».

Συνολικά στην Ευρώπη ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός από το 2000, ενώ ο πιο κρύος Μάρτιος ήταν του 2013.

Απόκλιση της θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2018 από το μέσο όρο Μαρτίου 1981-2010 (πηγή ECMWF/Climate Change Service)

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ιδιαίτερα βροχερός ήταν ο φετινός Μάρτιος στην Ισπανία, σε περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων, με βροχές κατά 200% έως 300% μεγαλύτερες του μέσου όρου.

Απόκλιση της βροχόπτωσης τον Μάρτιο 2018 από το μέσο όρο Μαρτίου (1981-2010) (πηγή WMO RA VI RCC Network/ DWD)

Σύμφωνα με την κλιματική υπηρεσία του «Κοπέρνικου», η παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2018 ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο γι' αυτόν τον μήνα, ακολουθώντας την τάση ανόδου της θερμοκρασίας με μέσο ρυθμό περίπου 0,18 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1979-2018.

Ο φετινός Μάρτιος ήταν διεθνώς τουλάχιστον 0,4 βαθμούς πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία του μηνός Μαρτίου κατά την περίοδο 1981-2010. Ήταν ο τρίτος πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί έως σήμερα, περίπου 0,3 βαθμούς λιγότερο ζεστός από τον Μάρτιο του 2016, που κατέχει το ρεκόρ.

Σύμφωνα με το περιφερειακό κλιματικό κέντρο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την Ευρώπη ιδιαίτερα βροχερός ήταν ο Μάρτιος κυρίως για την Ιβηρική χερσόνησο.

Στην Ισπανία συνολικά έπεσε η τριπλάσια ποσότητα βροχής από το μέσο όρο βροχής για το Μάρτιο. Επίσης για περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων ο φετινός Μάρτιος έδωσε βροχές 200-300 % του μέσου όρου.

Πηγή: Greenagenda.gr

14 views0 comments
bottom of page