top of page
Search
  • Ecoweather

Σήμα κινδύνου από επιστήμονες: Μη κατοικήσιμες το 2030 Μαλδίβες, Σεϋχέλες


Μαλβίδες

Μη κατοικήσιμα μπορεί να καταστούν σε τρεις δεκαετίες τροπικά νησιά στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού σε δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες θα επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε οι κάτοικοί τους θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ενδεχομένως ακόμη και από το 2030!

Σεϋχέλλες (Ατόλη Aldabra)

Η πρωταρχική πηγή γλυκού νερού στις κατοικημένες ατόλες (κοραλλιογενείς νησίδες σε σχήμα δαχτυλιδιού, οι οποίες περικλείουν μια λιμνοθάλασσα) είναι η βροχή που διαποτίζει το έδαφος δημιουργώντας ένα στρώμα που επιπλέει πάνω στο πυκνότερο αλμυρό νερό. Ωστόσο, η βαθμιαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα να προκαλεί κάθε χρόνο πλημμυρίδες που θα κατακλύζουν τα χαμηλού υψομέτρου νησιά «μολύνοντας» τον υδροφόρο ορίζοντά τους και αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να φύγουν εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις υψηλού κόστους σε νέες υποδομές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) εστίασαν την έρευνά τους σε ατόλες των Νήσων Μάρσαλ, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά όπως λένε τα πορίσματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Science Advances, ισχύουν και για τα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, τις νήσους Κουκ, Κάρολαϊν, Τζίλμπερτ, Λάιν, Σοσάιετι, Σπράτλι, τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλλες και για νησιά με παρόμοιο υψόμετρο και μορφολογία σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή: iefimerida.gr

25 views0 comments
bottom of page