Σήμα κινδύνου από επιστήμονες: Μη κατοικήσιμες το 2030 Μαλδίβες, Σεϋχέλες

April 30, 2018

 Μαλβίδες

 

Μη κατοικήσιμα μπορεί να καταστούν σε τρεις δεκαετίες τροπικά νησιά στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού σε δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες θα επηρεαστούν σε τέτοιο βαθμό από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε οι κάτοικοί τους θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ενδεχομένως ακόμη και από το 2030!

 

 Σεϋχέλλες (Ατόλη Aldabra) 

 

Η πρωταρχική πηγή γλυκού νερού στις κατοικημένες ατόλες (κοραλλιογενείς νησίδες σε σχήμα δαχτυλιδιού, οι οποίες περικλείουν μια λιμνοθάλασσα) είναι η βροχή που διαποτίζει το έδαφος δημιουργώντας ένα στρώμα που επιπλέει πάνω στο πυκνότερο αλμυρό νερό. Ωστόσο, η βαθμιαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα να προκαλεί κάθε χρόνο πλημμυρίδες που θα κατακλύζουν τα χαμηλού υψομέτρου νησιά «μολύνοντας» τον υδροφόρο ορίζοντά τους και αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να φύγουν εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις υψηλού κόστους σε νέες υποδομές.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) εστίασαν την έρευνά τους σε ατόλες των Νήσων Μάρσαλ, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά όπως λένε τα πορίσματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Science Advances, ισχύουν και για τα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, τις νήσους Κουκ, Κάρολαϊν, Τζίλμπερτ, Λάιν, Σοσάιετι, Σπράτλι, τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλλες και για νησιά με παρόμοιο υψόμετρο και μορφολογία σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Please reload

Σχετικά Άρθρα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

November 15, 2019

1/5
Please reload

Πρόσφατα Άρθρα
Please reload

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio