top of page
Search
 • Ecoweather

Κινδυνεύει η Αττική από «περιβαλλοντική κατάρρευση»; Διαδραστικός χάρτης πυρκαγιών


Για την κατάσταση στην Αττική αλλά και για την κλιματική αλλαγή μίλησε στο MEGA ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας και όπως τόνισε «κάθε καλοκαίρι θα βλέπουμε καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές, να ευχηθούμε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.

Το ίδιο πράγμα το βλέπουμε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτές οι περιοχές στη νότια Ευρώπη είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης».

Ακόμη ανέφερε πως «η κλιματική κρίση δεν πυροδοτεί η ίδια τις πυρκαγιές στα δάση, αλλά δημιουργεί ευνοϊκότατες συνθήκες έτσι ώστε με την παραμικρή σπίθα να έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές.

Μέσα από αυτήν την οπτική, ο παράγοντας ‘πρόληψη’ αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για όλους, έτσι ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν, τον αριθμό των εκδηλούμενων πυρκαγιών και κυρίως να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Μέσα στα 300 γεγονότα δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν αυτήν την χρονική περίοδο, την τελευταία εβδομάδα, 4 – 5 γεγονότα μάς ξέφυγαν. Η περίπτωση της Βλυχάδας είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι εκεί όπου συμπλέκεται ο δασικός με τον αστικό ιστό.

Υπάρχει κοινή επαφή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει μια πυρκαγιά γιατί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη και είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασωθούν οι κάτοικοι, γιατί οι προσπάθειες σε αυτές τις περιοχές στρέφονται περισσότερο στη διάσωση των ατόμων που είναι εγκλωβισμένοι, παρά στην κατάσβεση του δασικού ιστού. Αρά αυτές οι περιοχές είναι οι πιο δύσκολες για την κατάσβεση».

Οι εκτάσεις που καίγονται στη δυτική Αττική είναι από τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου που υπάρχουν στην πρωτεύουσα, με τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι κινδύνου.

«Στις άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής, έχουμε να κάνουμε με τον τελευταίο ‘πνεύμονα’ δάσους στην Αττική, εκτός από την Πάρνηθα και τη βόρεια Αττική. Εκεί, έχουμε τις συνθήκες τις μορφολογικές οι οποίες διευκολύνουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της πυρκαγιάς μέσα σε χαράδρες και είναι εξίσου δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις».

Η Αττική, σε περίπτωση που χάσει τις λιγοστές πράσινες εκτάσεις που έχουν απομείνει, κινδυνεύει με υποβάθμιση του περιβάλλοντός της.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια. Τα εναπομείναντα δάση δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αναπαραγωγές σε γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Στην Ηλεία αν πηγαίναμε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, η φύση από μόνη της αναγεννήθηκε. Αυτό δεν υπάρχει στην Αττική, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννήσει.

Αυτό θα συμπεριλάβει ένα σύνολο γεγονότων, όπως για παράδειγμα υψηλότερες ξηρασίες, μεγαλύτερες περιόδους καύσωνα, μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, διαβρώσεις και θα σημάνει ουσιαστικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Αττική και του αέρα και του εδάφους και του υπεδάφους. Προσπαθούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις και στα τρία στοιχεία του περιβάλλοντος», κατέληξε ο καθηγητής.

Κατάσταση πυρκαγιών τώρα:


Μέχρι στιγμής έχουν χαθεί κοντά 40 χιλιάδες στρέμματα στο Λεκανοπέδιο, από τον Κουβαρά και τη Μάνδρα ως τα Δερβενοχώρια.

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανά τη χώρα υπό τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων, ενώ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική και στο Λευκόχωμα Λακωνίας.

Στη Ρόδο η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη αν και υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο μεταξύ των Απολλώνων και της Έμπονας. Ελέγχεται πάντως η κατάσταση, ενώ επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε μικροεστίες, ενώ η νύχτα ήταν ήρεμη.

Με τα επίσημα αιτήματα της Πολιτικής Προστασίας και μετά τις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με ομολόγους του, μέχρι σήμερα συνδράμουν τις δυνάμεις τους Πυροσβεστικού Σώματος που είναι στο πεδίο των πυρκαγιών, τα παρακάτω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:

Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 • Ιταλία: Δύο αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7).

 • Γαλλία: Δύο αεροσκάφη CL-415 (άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7).

 • Ρουμανία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19/7), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7).

 • Σλοβακία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20/7).

 • Πολωνία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21/7).

 • Κύπρος: Δύο air tractors (άφιξη 21/7).

 • Κροατία: Ένα CL-415 (ETA 21/7, 13:00, μέσω rescEU).

 • Βουλγαρία: Υπό διερεύνηση 50 άτομα, 10 οχήματα.

Σε διμερές επίπεδο:

 • Ισραήλ: Δύο Air-Tractors, άφιξη 20-7-2023.

 • Ιορδανία: Δύο Mi-26 (ETA 21/7, 16:00) και δύο Super Puma (ETA 21/7, 16:00), μέσω Ρόδου.Πηγή: www.newsbomb.gr

41 views0 comments

Comments


bottom of page