top of page
Search
  • Ecoweather

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Το Κάθε Κουτί Μετράει- Καμπάνια Ανακύκλωσης σε 15 χώρες


Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την ανακύκλωση και το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία των υπαίθριων δημόσιων χώρων και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας .


Ένα ασυνήθιστο θέαμα θα περιμένει τον κόσμο το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από παραλίες και πάρκα μέχρι πλατείες και εμπορικούς δρόμους, αγόρια και κορίτσια κουβαλώντας μεγάλα καταπράσινα σακίδια θα κατακλύσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποστολή τους; Να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας, όπου κι αν βρίσκονται.Αυτή η πρωτότυπη, δυναμική εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες και είναι μία πρωτοβουλία του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και την αύξηση της ρύπανσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου οι δημόσιοι χώροι έγιναν οι αποκλειστικοί χώροι συνάντησης και άθλησης.

Οι ομάδες των νέων με τα backpacks που συμμετέχουν στο European Recycling Tour 2021 θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που φέτος είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία του Κάθε Κουτί Μετράει όπου η εν λόγω καμπάνια διοργανώνεται πανευρωπαϊκά, η ιδέα ξεκίνησε το 2017 από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται το πρόγραμμα, ως τοπική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Τώρα, μεταμορφώνεται σε μία δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν μικρές, αλλά σημαντικές, αλλαγές στις συνήθειές τους με στόχο έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

«Οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι λειτούργησαν ως μια απαραίτητη όαση απόδρασης για όλους κατά τη διάρκεια των lockdown. Τώρα, είναι σειρά μας να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στην προστασία τους από μια επικείμενη "πανδημία απορριμμάτων", ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται τελευταία σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να καλέσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο όραμά μας για το 100% ανακύκλωσης των κουτιών αλουμινίου. Η ποσότητα ενέργειας που εξοικονομείται με την ανακύκλωση (95%) αντιστοιχεί σε ανάλογη μείωση εκπομπών GHG. Έτσι κάθε κουτί αλουμινίου που ανακυκλώνουμε μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία», λέει ο David Van Heuverswyn, διευθυντής του Κάθε Κουτί Μετράει Ευρώπης.


Με τους υπαίθριους δημόσιους χώρους να είναι καταφύγια χαλάρωσης, άσκησης και διαφυγής, οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τη ζωτική τους σημασία ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση εκτός σπιτιού φαίνεται να έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Σε περσινή δημοσκόπηση του Κάθε Κουτί Μετράει σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 81% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα τις συσκευασίες αναψυκτικού και μπίρας εντός σπιτιού, μόνο το 55% τις ανακυκλώνει σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, το 96% των Ελλήνων θα ήθελε να δει περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους, πάρκα και παραλίες.

«Τα παραπάνω ευρήματα αλλά και η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την αξία των δημόσιων χώρων, μάς έδωσαν το έναυσμα για το European Recycling Tour», λέει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα. «Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές και στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα βάζουν στον σωστό κάδο. Μικρές καθημερινές πράξεις, όπως η χωριστή διαλογή και η ανακύκλωση των απορριμμάτων μπορούν να κάνουν τη διαφορά για έναν πιο υγιή και πιο ‘πράσινο’ πλανήτη», συμπληρώνει.

Στην Ελλάδα, το βασικό μήνυμα της καμπάνιας θα μεταδοθεί με θετική ενέργεια στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου μπροστά από τον Λευκό Πύργο, αλλά και στην Αθήνα, στις παραλίες και τους πεζόδρομους του Αλίμου το ίδιο Σάββατο. Ταυτόχρονα με τις δύο ελληνικές πόλεις, δράσεις θα γίνουν στο Άμστερνταμ, την Αρντέτσε, το Βελιγράδι, το Μπρνο, το Βουκουρέστι, την Μπούντβα, το Δουβλίνο, τη Γένοβα, το Κότορ, την Κρακοβία, τη Λιουμπλιάνα, τη Μαδρίτη, το Μάντσεστερ, την Πράγα, το Σιόφοκ, τη Βιέννη και το Βρότσλαβ.

Τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊό, οι backpackers θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να ανακυκλώνουν τα κουτιά αλουμινίου που καταναλώνουν. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα με δώρα αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες ανακύκλωσης στα social media με το #EuropeanRecyclingTour2021.


25 views0 comments

Comentários


bottom of page