top of page
Search
 • Ecoweather

Κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αποδίδει καρπούς


Αποδίδει ήδη καρπούς το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων που πραγματοποιείται από την εταιρεία «RECYCOM – Β. ΑΡΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ».

Η ιδιωτική εταιρεία RECYCOM, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό - Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής της, Βαγγέλης Αράπης, η Recycom συνδυάζει αλληλεγγύη και ανακύκλωση.

«Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας».

«Ως γνωστόν, τονίζει ο κ. Αράπης, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν, είτε πωλείται στα καταστήματα ρούχων από δεύτερο χέρι».

Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν πολίτες, σούπερ μάρκετ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ΜΚΟ και δήμοι σε όλη την Ελλάδα, ώστε τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές να επιστρέψουν με ένα σύγχρονο τρόπο.

Τα ρούχα ή παπούτσια που είναι σε άριστη κατάσταση προσφέρονται σε κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων με τους οποίους συνεργάζεται η Recycom και δίνονται σε άστεγους, άπορους ή γίνεται αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κοκ.

Η Recycom έχει τοποθετήσει περίπου 400 μεγάλους και εύχρηστους κόκκινους κάδους σε 18 δήμους, με τους οποίους συνεργάζεται και συλλέγει ρούχα και ζευγάρια παπουτσιών (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κ.τ.λ.), τσάντες και ζώνες. Με την ανακύκλωση ρούχων που προτείνει η εταιρεία και με τη σωστή διαχείριση:

 • καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις αγορές μεταχειρισμένων ειδών, εξασφαλίζοντας φθηνά ή δωρεάν είδη ρουχισμού για τις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού.

 • Από τα παλιά ρούχα μπορούν να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, στουπιά, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ.

 • προωθούνται οι αναγκαίες από την Ε.Ε. δράσεις ανακύκλωσης, απαλλάσσοντας χωματερές και ΧΥΤΑ από έναν τεράστιο και επιβαρυντικό όγκο χρήσιμων υλικών.

Τι ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους

 1. Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)

 2. Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.)

 3. Τσάντες

 4. Ζώνες

 5. Κουβέρτες

 6. Σεντόνια

 7. Μαξιλάρια

Τι δεν πρέπει να ρίχνουμε

 1. Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα

 2. Χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων

 3. Αζευγάρωτα παπούτσια

 4. Οργανικά απόβλητα

 5. Πλαστικό

 6. Συσκευασίες

 7. Χαρτί

 8. Γυαλί

Βρείτε τα σημεία τοποθέτησης των κόκκινων κάδων εδώ

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2012 και αναπτύσσεται συνεχώς. Το 2015 συγκεντρώθηκε πάνω από 300 τόνοι υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποστέλλεται σε σχετική εταιρεία διαχείρισης και ανακύκλωσης στη Γερμανία.

Η RECYCOM καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η πολιτεία στο χώρο της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, στέλνοντας το μήνυμα ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν και στην Ελλάδα.

2,597 views0 comments
bottom of page