Search
  • Ecoweather

Ημερίδα για το επιβαρυμένο οικοσύστημα της λίμνης Κουμουνδούρου


Η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Κουμουνδούρου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, στην Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Αίθουσα συσκέψεων).

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής» που εντάσσεται στο Πρόγραμμα GR02 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ» του ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 και συγχρηματοδοτείται από τον ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (85% ΧΜ ΕΟΧ, 15% Εθνικοί Πόροι).

Στόχος της ημερίδας είναι η γνωστοποίηση των θεμάτων γύρω από τον υγρότοπο της λίμνης Κουμουνδούρου, η προβολή του έργου και η ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της γνώσης, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για 50 υγροτόπους της Αττικής και η επιστημονική τεκμηρίωση της οριοθέτησης των υγροτόπων αυτών. Επίσης, η επιστημονική τεκμηρίωση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, διαχείρισης και αποκατάστασης στις περιοχές: ρέμα Πικροδάφνης και της εκβολής του, έλος Βουρκάρι Μεγάρων και υγρότοπος Πάχης, λίμνη Κουμουνδούρου, και παράκτιο έλος Σχινιά, σε εφαρμογή του μέτρου RBD06_SM07_041 «Ανασύσταση και αποκατάσταση περιοχών υγροβιότοπων» του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής και της Στρατηγικής για τη Διατήρηση των Υγροτόπων της Αττικής και την Προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. Εταίροι του έργου είναι το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και το Νορβηγικό Ερευνητικό Ινστιτούτο NIBIO.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται στη Δυτική Αττική, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Θριάσιου πεδίου. Αν και εκτείνεται σε μια βαριά βιομηχανοποιημένη περιοχή, μεταξύ του Σκαραμαγκά και των διυλιστηρίων πετρελαίου, ο υγρότοπος ξαφνιάζει με την βιοποικιλότητα του.

Η λίμνη Κουμουνδούρου φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, κυρίως υδρόβια και γλαρόμορφα.

Οι απειλούμενες παγκοσμίως με εξαφάνιση βαλτόπαπιες διαχειμάζουν εκεί .

Στις 28/9/10 καταμετρήθηκαν 30 Βαλτόπαπιες στη λίμνη (Πηγή:Λίμνη Κουμουνδούρου blog)

Στα μολυσμένα νερά της λίμνης ζουν φαλαρίδες, νερόκοτες, χέλια ακόμα και νεροχελώνες.

Όλη αυτή η βιοποικιλότητα προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε πετρέλαια, αντλίες και δεξαμενές.

Οι συνεχείς υπόγειες διαρροές πετρελαίου από τις γύρω βιομηχανίες και τις δεξαμενές καυσίμων έχουν διαβρώσει το οικοσύστημα της λίμνης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η λίμνη Κουμουνδούρου εκτός από υγρότοπος είναι και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1974. Κατά την αρχαιότητα, η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν η μία από τις δύο λίμνες των Ρειτών. Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και αποξηράνθηκε, ενώ η νότια -η σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου- ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη.

Πηγή: Έθνος, ΕΚΒΥ, Λίμνη Κουμουνδούρου blog

#λίμνηΚουμουνδούρου

0 views
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio