Λύσεις από τo WWF Ελλάς για το εύθραυστο οικοσύστημα της Άνδρου

November 29, 2016

Η ενημερωτική εκστρατεία του WWF Ελλάς που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο με τίτλο "Η φωτιά δεν παίζει... Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου", άνοιξε το διάλογο που θα δώσει στους κτηνοτρόφους εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των βοσκοτόπων τους.

 

Πρόκειται για μια κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κύρια προτεραιότητα την αποτελεσματική πρόληψη.

Η φύση της Άνδρου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η καύση αγρών για τη δημιουργία βοσκοτόπων.

 

Το WWF Ελλάς με την ενεργή συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, διοργάνωσε μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον: Πρακτικές και Λύσεις για το μέλλον της Άνδρου».

Η ανοιχτή συζήτηση έγινε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

 

Με τις ομιλίες του Δρα Απόστολου Κυριαζόπουλου (Επίκουρος Καθηγητής Λιβαδοπονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και του Δρα Τάσου Δημαλέξη (Βιολόγος, NCC E.Π.Ε.), που εστίασαν στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων και τη μεγάλη κτηνοτροφική αξία των αναβαθμίδων, μπήκαν οι βάσεις για τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

Ακούστηκαν σκέψεις για τις αληθινές αιτίες και επιπτώσεις, προτάθηκαν μέθοδοι για μια ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην νομοθεσία, ενώ εκφράστηκαν ανοιχτά και έντονοι δισταγμοί και προβληματισμοί.

 

Όπως τονίζει το WWF, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας, με τους παραγωγούς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το μέλλον της δραστηριότητάς τους. Το Σχέδιο Διαχείρισης Βόσκησης, που πρέπει να αρχίσει άμεσα να καταρτίζεται, είναι μια μεγάλη πρόκληση για το νησί και ίσως δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση.

 

Πηγή: WWF Ελλάς

Please reload

Σχετικά Άρθρα

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν κάψει δασικές εκτάσεις όσο το 1/3 της Ελλάδας κι έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα!

January 15, 2020

1/6
Please reload

Πρόσφατα Άρθρα
Please reload

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio