Ανώτερα νέφη - High Clouds (HC)

Θύσανοι [Cirrus]
Θύσανοι [Cirrus]
Θυσανοστρώματα [Cirrostratus]
Θυσανοσωρείτες [Cirrocumulus]
Show More

Θύσσανοι - Cirrus (Ci)

 

Σύμβολο:

Ύψος βάσης : 18.000-40.000 πόδια (5,5- 12 Km)

Σχήμα : λεπτά ινώδη νέφη που εμφανίζονται σαν φτερά ή τούφες μαλλιών

Υετός : Καθόλου

Οι θύσανοι - cirrus -  (Ci) είναι πολύ λεπτά νέφη που μοιάζουν με τούφες μαλλιών και παρατηρούνται στα μεγαλύτερα  ύψη -πάνω από τα 18.000 πόδια (6 Km) - στον ουρανό.

 

Κατά τη διάρκεια της μέρας είναι λευκότερα από οποιοδήποτε άλλο σύννεφο στον ουρανό. Όταν όμως ο ήλιος ανατέλλει ή δύει παίρνουν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Αποτελούνται αποκλειστικά από παγοκρυστάλλους στους οποίους οφείλουν το λευκό τους χρώμα αλλά και την μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Συνήθως σχηματίζονται μπροστά από ένα θερμό μέτωπο εκεί όπου οι αέριες μάζες συναντώνται στα υψηλότερα επίπεδα της τροπόσφαιρας. Εξαιτίας της τόσο λεπτής σύστασης τους, όταν βρεθούν μπροστά από τον ήλιο οι ακτίνες του δεν εξασθενούν.

Θυσανοστρώματα - Cirrostratus (Cs)

 

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : 20.000-40.000 πόδια (6 - 12 Km)

Σχήμα : λεπτά, διάφανα και επίπεδα (layered) νέφη που μοιάζουν με λεπτά πέπλα και καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του ουρανού

Υετός : Καθόλου

Τα θυσανοστρώματα (Cs) είναι διάφανα υψηλά νέφη που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του ουρανού ή σχεδόν όλο τον ουρανό. Συχνά σχηματίζουν φωτεινό κύκλο γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι που ονομάζεται ηλιακή/σεληνιακή άλως- φωτοστέφανο (halo).

 

Τα θυσανοστρώματα παρατηρούνται σχεδόν στο ίδιο ύψος όπως και οι θύσανοι και αποτελούνται κι αυτά από παγοκρυστάλλους. Η άλως είναι αποτέλεσμα της διάθλασης των ακτίνων του ήλιου ή της σελήνης, καθώς προσπίπτουν στους παγοκρυστάλλους τους.

 

Δεν έχουν χαρακτηριστική δομή και είναι τόσο λεπτά που πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους από το φαινόμενο της άλω που δημιουργούν.

Πολλές φορές προαναγγέλλουν βροχή ή χιόνι για τις επόμενες 12 ή 24 ώρες.

Είδη Θυσανοστρωμάτων

Θυσανοσωρείτες - Cirrocumulus (Cc)

 

Σύμβολο :

Ύψος βάσης : 18.000-40.000 πόδια (5,5- 12 Km)

Σχήμα : σφαιρικό που μοιάζει με κομμάτια από βαμβάκι.  Συχνά σχηματίζουν σειρές από ρυτίδες ή κυματισμούς που θυμίζουν τον κυματισμό της άμμου του βυθού. Αυτός ο κυματισμός αναφέρεται και ως mackerel shape (σχήμα σκουμπρί) γιατί μοιάζει με το δέρμα του ομώνυμου ψαριού

Υετός : Καθόλου

Οι θυσανοσωρείτες (Cc) είναι λευκά υψηλά νέφη που δεν δημιουργούν σκιές. Παρουσιάζονται σαν μικρά κομμάτια βαμβακιού παραταγμένα σε σειρές και εμφανίζουν κυματοειδείς σχηματισμούς που μοιάζουν με το δέρμα του ψαριού (σκουμπρί –mackerel). Όταν ο ουρανός καλύπτεται από τέτοια σύννεφα περιγράφεται και ως mackerel sky.

Αποτελούνται από λεπτούς παγοκρυστάλλους και προαναγγέλλουν συχνά ένα θερμό μέτωπο.

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio