top of page

||Είδη & ταξινόμηση νεφών

Τα νέφη συνεχώς αλλάζουν μορφή και παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία σχημάτων. Η ταξινόμηση των νεφών βασίστηκε στη μελέτη του Luke Howard, ενός άγγλου φαρμακοποιού και ερασιτέχνη μετεωρολόγου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε λατινικές λέξεις και τα διέκρινε σε 4 κατηγορίες με τα παρακάτω ονόματα:

 

1. Σωρείτες (cumulus): σχηματίζουν σωρούς καθώς αναπτύσσονται κατακόρυφα στον ουρανό λόγω των ανοδικών ρευμάτων

2. Στρώματα (stratus): έχουν οριζόντια ανάπτυξη σαν να στρώνουν τον ουρανό και γι αυτό καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις

3. Θύσανοι (Cirrus): έχουν ινώδη μορφή σαν τούφες μαλλιών

4. Μελανίες (Nimbus): είναι σύννεφα με σκούρο χρώμα, βροχοφόρα νέφη

 

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επέκτεινε την ταξινόμηση του Howard σε 10 κύριες ομάδες, που ονομάζονται genera και χώρισε τα νέφη ανάλογα με το ύψος που παρατηρούνται στον ουρανό αλλά και το χαρακτηριστικό τους σχήμα.

 

Τα νέφη ανάλογα με το ύψος στο οποίο βρίσκονται χωρίζονται σε:

- Ανώτερα (High clouds - CH)

- Μέσα (Medium clouds - CM)

- Χαμηλά (Low clouds - CL)

 

ενώ ανάλογα με το σχήμα τους σε:

- Σωρειτόμορφα (cumuliform)

- Στρωματόμορφα (stratiform)

Οι ιδιαιτερότητες στο σχήμα των νεφών και οι διαφορές στην εσωτερική δομή τους οδήγησε στην υποδιαίρεση τους σε διαφορετικά είδη. Τα altostratus και τα nimbostratus είναι τα μόνα που δεν έχουν υποδιαιρεθεί σε άλλα είδη. Τα είδη όλων των νεφών είναι τα εξής:

Fractus (fra) : Νέφη με ακανόνιστο σχήμα και ανομοιόμορφα μέρη. Ο όρος αφορά μόνο τα stratus και τα cumulus.

Nebulosus (neb) : Νέφη σε σχήμα λεπτού πέπλου που δεν έχουν ευδιάκριτο σχήμα. Αφορά κυρίως τα stratus και τα cirrostratus.

Stratiformis (str) : Νέφη που εκτείνονται σε μεγάλα οριζόντια επίπεδα. Αφορά τα stratocumulus, altocumulus και μερικές φορές τα cirrocumulus.

Lenticularis (len) : Νέφη με σχήμα φακού ή αμύγδαλου με πολύ ξεκάθαρο περίγραμμα. Συνήθως εμφανίζονται στις προσήνεμες περιοχές των βουνών. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα stratocumulus, altocumulus και τα cirrocumulus.

Castellanus (cas) : Νέφη με βάση που έχει εμφάνιση σωρείτη ωστόσο στο πάνω μέρος τους μοιάζει με πυργίσκους κάστρου. Συνήθως παρατάσσονται σε γραμμές. Εδώ ανήκουν τα stratocumulus, altocumulus, cirrus και cirrocumulus.

Humilis (hum) : Νέφη με μικρή κατακόρυφη ανάπτυξη. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν μόνο τα cumulus.

Mediocris(med) : Νέφη με μέτρια κατακόρυφη ανάπτυξη, η κορυφή των οποίων παρουσιάζει προεξοχές. Αφορά μόνο τα cumulus.

Congestus (con) : Νέφη με μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη, η κορυφή των οποίων μοιάζει να ξεπετιέται από το υπόλοιπο σύννεφο και να παίρνει τη μορφή κουνουπιδιού. Αφορά μόνο τα cumulus.

Calvus (cal) : νέφη που τουλάχιστον κάποιες από τις προεξοχές τους χάνουν την όψη κουνουπιδιού και αλλά δεν ξεχωρίζουν τμήματα cirrus. Οι προεξοχές τείνουν να εμφανίζουν λευκές μάζες από κάθετες ραβδώσεις.  Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν μόνο τα cumulonimbus.

Capillatus (cap) : Νέφη με μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη που τα ανώτερα τμήματά τους έχουν ινώδη όψη ή ραβδώσεις. Συχνά έχουν το σχήμα αμονιού (anvil top) και μοιάζουν με cirrus. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν μόνο τα cumulonimbus.

Floccus (flo) : Νέφη που έχουν τη μορφή μικρών κομματιών κουνουπιδιού. Αφορά τα altocumulus, cirrus και τα cirrocumulus.

Fibratus (fib) : αποκομμένα νέφη ή νέφη που μοιάζουν με λεπτά πέπλα που δεν καταλήγουν σε άγκιστρα ή τούφες. Αφορά κυρίως τα cirrus και τα cirrocumulus.

Spissatus (spi) : Νέφη που είναι αρκετά πυκνά ώστε να εμφανίζονται γκρίζα όταν βρίσκονται μπροστά από τον ήλιο. Αφορά μόνο τα cirrus.

Uncinus (unc) : Νέφη που έχουν το σχήμα κόμμα (,) που οι κορυφές τους σχηματίζουν άγκιστρα ή τούφες – δεν έχουν στρογγυλές προεξοχές-. Αφορά μόνο τα cirrus.

bottom of page