top of page

||Ερπετά

Στην κατηγορία των ερπετών ως κρισίμως κινδυνεύοντα (critically endangered), ταξινομούνται 2 είδη:

 

1. Ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας (Chamaeleo africanus)

Είδος της κεντρικής Αφρικής. Στην Ευρώπη συναντάται μόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μια περιορισμένη περιοχή, έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, στη Γιάλοβα Πύλου

2. Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea)

Έχει παγκόσμια εξάπλωση σε όλους του ωκεανούς. Στη Μεσόγειο δεν φωλιάζει αλλά απαντάται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ως "επισκέπτης" από τον Ατλαντικό. Στην Ελλάδα μετά από τριετή (1982-1984) συστηματική έρευνα καταγράφηκαν συνολικά 11 άτομα, όλα μεγάλου μεγέθους (Margaritoulis 1986).

Στα κινδυνεύοντα (endangered) ανήκουν 4 είδη:

 1. Χελώνα Kαρέτα (Caretta caretta)

Έχει παγκόσμια εξάπλωση και φωλιάζει σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα οι σπουδαιότερες περιοχές ωοτοκίας βρίσκονται στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο (Κυπαρισσιακός Κόλπος, Λακωνικός Κόλπος) και την Κρήτη (Ρέθυμνο, Κόλπος Χανίων).

 

Η καρέτα προστατεύεται από τη Σύμβαση CITES, τη Σύμβαση της Βόννης, τα Πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης και τη Σύμβαση της Βέρνης. Επίσης το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκου της Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999, περιλαμβάνει τις περιοχές ωοτοκίας στη Ζάκυνθο αλλά και στον Κόλπο Λαγανά (Dimopoulos, 2001). Πολύ σημαντική είναι επίσης η δράση του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, που ιδρύθηκε το 1983, με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 2. Χαμαιλέοντας, Δρεπανούρα (τοπικό) ( Chamaeleo chamaeleon)

Στην Ελλάδα συναντάται πλέον μόνο στη Σάμο. Παλαιότερα είχε παρατηρηθεί στη Χίο και στην Κρήτη (www.herpetofauna.gr).

Η ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο, (http://archipelago.gr),  έχει αναλάβει την παρακολούθηση του χαμαιλέοντα. Ωστόσο, το είδος πλήττεται από τους αυτοκινητόδρομους και τις πυρκαγιές.

 3. Πράσινη θαλασσοχελώνα (Chelonia mydas)

Παρόλο που δε φωλιάζει στην Ελλάδα, απαντάται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Λακωνικό Κόλπο, σε μικρότερο όμως ποσοστό από την καρέτα.

 

 4. Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri)

Είναι ενδημικό είδος και απαντάται μόνο στα νησιά Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος και Σίφνος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της βρίσκεται στη Μήλο. Η οχιά της Μήλου απειλείται με εξαφάνιση κυρίως λόγω της παράνομης συλλογής της και θνησιμότητάς της στους δρόμους.

bottom of page