||Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;

Μπορούμε να φανταστούμε την ορατή ακτινοβολία, το φως, σαν ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα που αποτελείται από τα χρώματα που βλέπουμε στο ουράνιο τόξο. Αυτό είναι το φάσμα φωτός. Κάθε χρώμα έχει και συγκεκριμένο μήκος κύματος. Τα χρώματα με τα μεγαλύτερα μήκη κύματος είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο ενώ με τα μικρότερα το μπλε και το μωβ.

Καθώς το φως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, τα χρώματα με τα μικρότερα μήκη κύματος απορροφώνται από τα μόρια του αέρα (κυρίως τα μόρια αζώτου (78%) και οξυγόνου (21%) από τα οποία αποτελείται) και διασκορπίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ιδιότητα αυτή του φωτός είναι εντονότερη όσο μικραίνει το μήκος κύματος του φωτός.

Αυτό το φαινόμενο της απορρόφησης- παρέκκλισης- εκπομπής του φωτός, προς όλες τις κατευθύνσεις στην ατμόσφαιρα ονομάζεται σκέδαση Rayleigh (Rayleigh scattering) από τον Lord Rayleigh που το ανακάλυψε πρώτος.

Έτσι το μπλε και το μωβ χρώμα διασκορπίζεται περισσότερο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον ουρανό από την μια άκρη στην άλλη μπλε, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ που δεν εισέρχεται φως, δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο κι έτσι βλέπουμε τον ουρανό μαύρο, όπως είναι το πραγματικό του χρώμα.

Γιατί όμως ο ουρανός φαίνεται μπλε και όχι μωβ αφού το μωβ έχει το μικρότερο μήκος κύματος και άρα διασκορπίζεται περισσότερο από το μπλε;

 

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • Υπάρχει λιγότερο μωβ χρώμα στο φάσμα φωτός που φτάνει στη Γη.

  • Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται περισσότερο το μπλε χρώμα από το μωβ.

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio