top of page
Search
  • Ecoweather

Η Άνδρος σέβεται το περιβάλλον και φροντίζει τα μονοπάτια της


Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29 Οκτώβρη ο καθαρισμός των μονοπατιών της Άνδρου. Στη φροντίδα των μονοπατιών που διήρκεσε 8 ημέρες, συμμετείχαν και 16 εθελοντές Ολλανδοί που επισκέπτονται για δεύτερη χρονιά το νησί με δικά τους έξοδα, για αυτό τον σκοπό.

Τα μονοπάτια που είναι ουσιαστικά οι παλιές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, καλύπτουν ένα δίκτυο που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 300 χλμ.

Η καταγραφή και η ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών, ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου» και εξελίσσεται διαρκώς. Τα τελευταία χρόνια συντηρήθηκαν και ολοκληρώθηκαν καθαρισμοί και πλήρης σήμανση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ολοκληρώνοντας ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 160 χλμ.

Τον Οκτώβριο του 2015 η διαδρομή Andros Route που περιλαμβάνει 100 χλμ από το παραπάνω δίκτυο και διατρέχει το νησί από βορρά σε νότο, έλαβε την έγκριτη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe, καθιστώντας την Άνδρο έναν από τους κορυφαίους πανευρωπαϊκά προορισμούς για ποιοτική πεζοπορία.

Η πεζοπορική διαδρομή καλύπτει τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και πλούσια σε βιοποικιλότητα. Άλλωστε πάνω από το 1/3 της επιφάνειας του νησιού είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, στο IBA (περιοχή σημαντική για την ορνιθοπανίδα) και καταφύγιο άγριας ζωής, όπου και φιλοξενούνται σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η ποικιλία της αγροτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζει καθώς πλήθος νερόμυλοι, αλώνια και δεκάδες γεφύρια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.androsroutes.gr

94 views0 comments
bottom of page