top of page
Search
  • Ecoweather

Ντυμένη στα πράσινα απόψε και αύριο βράδυ η Βουλή των Ελλήνων


Με πράσινο χρώμα φωταγωγείται για δυο συνεχόμενα βράδια η Βουλή, σηματοδοτώντας την έναρξη ισχύος της διεθνούς Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που εφαρμόζεται σήμερα.

Η ιστορική Διάσκεψη του Παρισιού που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκέμβρη 2015, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα. Η Συμφωνία προβλέπει τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ώστε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην υπερβεί τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, η συμβολική αυτή πράξη στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα κλιματικής αλλαγής αλλά και στο να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνει σε άρθρο του στο In.gr ότι η Κλιματική Αλλαγή συνιστά εθνικό ζήτημα πρώτης τάξεως: <<Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής απαιτεί εγρήγορση, ενημέρωση, δράση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά και διεθνή συνεργασία. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ποικίλες δράσεις που ξεκινούν από την εξοικονόμηση ενέργειας και φθάνουν μέχρι την πολιτική προστασία>>. Καταλήγει λέγοντας ότι είναι χρυσή ευκαιρία για τους Δήμους και τις Περιφέρειες να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση του πράσινου μετασχηματισμού των τοπικών οικονομιών γιατί, παράλληλα με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, την τόνωση της απασχόλησης και την τοπική ανάπτυξη. (Πηγή: http://news.in.gr )

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει επενδυτικό πακέτο ύψους 222,7 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με σκοπό να στηρίξει τη μετάβαση της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα ενεργοποιήσει νέες επενδύσεις με αποτέλεσμα να επενδυθούν συνολικά 398,6 εκατ. ευρώ σε 144 νέα έργα σε 23 κράτη μέλη. Για την Ελλάδα εγκρίθηκαν 5 έργα συνολικού ύψους 9,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Συνολικά 323,5 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε έργα στον τομέα του περιβάλλοντος και της αποδοτικής χρήσης των πόρων, στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς και στους τομείς της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και της πληροφόρησης.

(Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα LIFE στο http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3482_el.htm ).

26 views0 comments
bottom of page