top of page
Search
  • Ecoweather

Λύσεις από τo WWF Ελλάς για το εύθραυστο οικοσύστημα της Άνδρου


Η ενημερωτική εκστρατεία του WWF Ελλάς που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο με τίτλο "Η φωτιά δεν παίζει... Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου", άνοιξε το διάλογο που θα δώσει στους κτηνοτρόφους εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των βοσκοτόπων τους.

Πρόκειται για μια κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κύρια προτεραιότητα την αποτελεσματική πρόληψη.

Η φύση της Άνδρου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η καύση αγρών για τη δημιουργία βοσκοτόπων.

Το WWF Ελλάς με την ενεργή συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, διοργάνωσε μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον: Πρακτικές και Λύσεις για το μέλλον της Άνδρου».

Η ανοιχτή συζήτηση έγινε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

Με τις ομιλίες του Δρα Απόστολου Κυριαζόπουλου (Επίκουρος Καθηγητής Λιβαδοπονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και του Δρα Τάσου Δημαλέξη (Βιολόγος, NCC E.Π.Ε.), που εστίασαν στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων και τη μεγάλη κτηνοτροφική αξία των αναβαθμίδων, μπήκαν οι βάσεις για τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

Ακούστηκαν σκέψεις για τις αληθινές αιτίες και επιπτώσεις, προτάθηκαν μέθοδοι για μια ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην νομοθεσία, ενώ εκφράστηκαν ανοιχτά και έντονοι δισταγμοί και προβληματισμοί.

Όπως τονίζει το WWF, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας, με τους παραγωγούς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το μέλλον της δραστηριότητάς τους. Το Σχέδιο Διαχείρισης Βόσκησης, που πρέπει να αρχίσει άμεσα να καταρτίζεται, είναι μια μεγάλη πρόκληση για το νησί και ίσως δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση.

Πηγή: WWF Ελλάς

21 views0 comments
bottom of page