top of page
Search
  • Ecoweather

Χάθηκε το 95% του μόνιμου πάγου της Αρκτικής


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της NASA, η Αρκτική έχει χάσει το 95% του μόνιμου πάγου της κατά την περίοδο

1984-2016.

Η Αρκτική καλύπτεται από μόνιμο πάγο που είναι λιγότερο επιρρεπής από τον εποχιακό πάγο, στη θερινή τήξη. Ο εποχιακός πάγος της Αρκτικής Θάλασσας αυξάνεται κάθε χειμώνα και φτάνει στη μέγιστη τιμή του το Μάρτιο, ενώ μειώνεται κάθε καλοκαίρι και φτάνει στην ελάχιστη τιμή του κάθε Σεπτέμβριο.

Οι 2 φωτογραφίες δείχνουν την έκταση του θαλάσσιου Αρκτικού πάγου τον Σεπτέμβριο (αριστερά) και τον επόμενο Μάρτιο (δεξιά), από το Σεπτέμβριο 1999 μέχρι το Μάρτιο 2016.

Οι υπολογισμοί της NASA έδειξαν ότι η περιοχή της Αρκτικής που καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο τουλάχιστον τεσσάρων ετών, μειώθηκε από 1.860.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο του 1984, σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο το 2016. Μέσα σε 32 χρόνια ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί σε ποσοστό 13.3% ανά δεκαετία.

Η γραφική παράσταση δείχνει την μηνιαία κατά μέσο όρο έκταση του πάγου της Αρκτικής Θάλασσας από το Σεπτέμβριο του 1979, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των δορυφόρων.

Ο Πάγος της Αρκτικής θάλασσας συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας της Γης. Η μεγάλη λευκή επιφάνειά του αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που διαφορετικά θα απορροφούνταν από τον ωκεανό. Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης του Αρκτικού πάγου ήδη φαίνονται στα οικοσυστήματα της πολικής αρκούδας και των άλλων αρκτικών ζώων που έχουν μειωθεί

δραστικά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Κολοράντο, το πολύ πριν το τέλος αυτού του αιώνα, ο Αρκτικός Ωκεανός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δε θα καλύπτεται πια από πάγο.

Δείτε την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής κατά την περίοδο 1984-2016.

Πηγή: CNN Greece

Πηγή: NASA, CarbonBrief

39 views0 comments
bottom of page