top of page
Search
  • Ecoweather

Επανάκαμψη του λύκου στην Πάρνηθα ύστερα από 60 χρόνια απουσίας


Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, που από το 2004 δραστηριοποιείται στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων, επιβεβαίωσε το 2014 την επανάκαμψη του λύκου στην Πάρνηθα ύστερα από σχετικές εργασίες πεδίου.

Οι αυτόματες καταγραφικές κάμερες που τοποθέτησε ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος επιβεβαίωσαν όχι μόνο την ύπαρξη μεμονωμένων ζώων, αλλά και την παρουσία μιας μεγάλης αγέλης η οποία υπάρχει ακόμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο ελάχιστος αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε οκτώ άτομα. Είναι απίθανο να υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός, αφού με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους καταμέτρησης η πληθυσμιακή πυκνότητα των λύκων στη φύση υπολογίζεται σε μόλις δύο άτομα ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχει μια φυσική ρύθμιση των πληθυσμών τους μέσω διασποράς και εποικισμού όταν το απόθεμα τροφής σε μια περιοχή δεν επαρκεί.

Οι λύκοι της Πάρνηθας ακολούθησαν σε διάστημα χρόνων μια πορεία που από την κεντρική Πίνδο, τους οδήγησε στην Αττική μέσω της ορεινής αλυσίδας Παρνασσού-Ελικώνα-Κιθαιρώνα.

Η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα είναι αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης του πληθυσμού του που παρατηρείται τα τελευταία 15-20 χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού στην Ευρώπη, επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος που έχει ειδικευτεί στη βιολογία του λύκου και ερευνά συστηματικά το είδος από το 1997.

Οι βασικοί λόγοι αυτής της αύξησης έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του νομικού καθεστώτος προστασίας της άγριας ζωής και την αποκατάσταση των φυσικών, ορεινών οικοσυστημάτων.

Με ανακοίνωσή της η Καλλιστώ, πήρε θέση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη θήρευση ελαφιών από λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Ο βιολόγος της Καλλιστώς, κ. Ηλιόπουλος, σημειώνει σχετικά με όσα γράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς επίλυση παρερμηνειών σχετικά με το θέμα:

1.Το ελάφι μπορεί να θηρεύτηκε είτε από λαθροκυνηγούς είτε από κάποιο/α ζώο/α.

2. Τα ελάφια μπορεί να θηρεύτηκαν είτε από σκυλιά ή όντως από λύκους.

3. Οι λύκοι επανήλθαν μετά από 60 χρόνια απουσίας με φυσικό τρόπο στη Πάρνηθα (σταδιακή διασπορά), όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης και φυσικά όλα αυτά περί απελευθερώσεων και υβριδίων δεν ευσταθούν σε καμία απολύτως περίπτωση.

4. Η θήρευση άγριων οπληφόρων φυτοφάγων ζώων από θηρευτές είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί η εικόνα ενός κατασπαραγμένου ελαφιού να είναι σκληρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άγριο ζώο είναι "αιμοσταγές ή σκληρό". Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που προσδίδουν οι άνθρωποι.

5. Η θήρευση ελαφιών από λύκους μπορεί να ευνοήσει το πληθυσμό του ελαφιού αλλά και το οικοσύστημα της Πάρνηθας συνολικά, καθώς ο ρόλος των μεγάλων σαρκοφάγων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την διατήρηση των οικολογικών διεργασιών παγκοσμίως.

6. Τα ελάφια της Πάρνηθας κατακρεουργούνται συχνά από λαθροθήρες (πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό στην Οινόη της Βοιωτίας, δυτικά της Πάρνηθας ) με κίνητρο το κέρδος. Στις περιπτώσεις αυτές όντως αρμόζουν οι σκληροί χαρακτηρισμοί και όχι στα άγρια ζώα που θηρεύουν με μοναδικό κίνητρο την επιβίωση τους.

7. Η παρουσία του λύκου κοντά στην Αθήνα είναι πράγματι κάτι καινούργιο, και χρειάζεται ενημέρωση για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

Η φυσική διαδικασία φαίνεται ότι βρήκε, ή ότι θα βρει, στην Πάρνηθα τις κατάλληλες συνθήκες εποικισμού, καθώς η παρουσία των περίπου 1.000 ελαφιών στην περιοχή εξασφαλίζει επαρκή τροφή για έναν μικρό αριθμό λύκων. Η Πάρνηθα μαζί με τη Ροδόπη είναι τα μόνα οικοσυστήματα στην Ελλάδα όπου ενδημούν σε ικανοποιητικούς αριθμούς φυσικοί πληθυσμοί ελαφιού, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας σε εθνική κλίμακα.

Ωστόσο ,εκκρεμεί ακόμα η εμπεριστατωμένη καταγραφή των λύκων στην Πάρνηθα. Η «Καλλιστώ» έχει υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την παρακολούθηση και την καταγραφή του λύκου στη Στερεά Ελλάδα και, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, έχει ενταχθεί σε αυτό και η Πάρνηθα.

18 views0 comments
bottom of page