top of page
Search
  • Ecoweather

Η Google γίνεται 100% πράσινη


Η μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως, ανακοίνωσε στο επίσημο blog της, ότι εντός του 2017, θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Google ήδη από το 2010 αγοράζει αιολική ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο στην Iowa και έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχετικά πρότζεκτ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Urs Hölzle, αντιπρόεδρος Τεχνικής Υποδομής του ομίλου, η Google είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο.

Πηγή: Google

Έχει ήδη εξασφαλίσει 2.6 gigawatt αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα τροφοδοτούν αποκλειστικά πλέον όλα τα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της.

Η εταιρία ξεκίνησε να αγοράζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμά της και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, όμως, πρόκειται και για μια έξυπνη επιχειρηματικά κίνηση αφού το σταθερό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρέχει μια προστασία έναντι των διακυμάνσεων των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Τα τελευταία έξι χρόνια, επισημαίνει ο Urs Hölzle, το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έπεσε κατά 60% και 80% αντίστοιχα, αποδεικνύοντας ότι οι ΑΠΕ είναι όλο και περισσότερο η επιλογή με το μικρότερο κόστος.

Στην πράξη, η Google χρησιμοποιεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν λειτουργούν τη νύχτα ή όταν δεν φυσάει. Ωστόσο η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα αντισταθμίζεται σε ετήσια βάση από ανανεώσιμη ενέργεια που έχει αγοραστεί από την Google και διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 η εταιρεία θα έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα που θα είχε αν χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Urs Hölzle καταλήγει λέγοντας: «Η επιστήμη μάς λέει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί επείγουσα παγκόσμια προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τους πολιτικούς ηγέτες, πρέπει να κάνει γενναία βήματα, με τρόπο που οδηγεί στην ανάπτυξη και την ευκαιρία».

Η Google κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη ενέργεια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τον πλανήτη.

Πηγή: Google blog

11 views0 comments
bottom of page