top of page
Search
  • Ecoweather

1 δις. δολάρια από τον Μπιλ Γκέιτς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Getty Images / Alex Wong Πηγή: Wired

Ο Μπιλ Γκέιτς θα επενδύσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην πράσινη ενέργεια με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό ο Γκέιτς σε συνεργασία με άλλους 19 επενδυτές, δημιούργησαν το Ταμείο Breakthrough Energy Ventures που θα διαρκέσει για 20 χρόνια και θα κάνει τις πρώτες του επενδύσεις στις αρχές του 2017.

Ο κύριος στόχος του Ταμείου θα είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της γεωργίας, των μεταφορών αλλά και της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Quartz, το Breakthrough Energy Ventures θα επενδύει σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τη «μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον μισό γιγατόνο και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά ».

Στη λίστα των 20 επενδυτών του Ταμείου ανήκουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου όπως ο ιδρυτής της εταιρείας Alibaba, Τζακ Μα, ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft στο Quartz, «η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή καθαρής, φθηνής και αξιόπιστης ενέργειας».

Αναγνώρισε επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να επενδύσει κανείς στον τομέα της ενέργειας από ότι στον τομέα της πληροφορικής.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείς να διαθέσεις 50 εκατομμύρια δολάρια και να περιμένεις δύο χρόνια και τότε θα ξέρεις τι έχεις. Στο χώρο της ενέργειας κάτι τέτοιο δεν ισχύει» και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη γενιά να παραλάβει μια αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και χωρίς ρύπους, ενέργεια».

Η παρουσίαση του Ταμείου έγινε λίγο μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή είναι «πραγματική» καθώς και μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, με στόχο να σταματήσει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το Ταμείο θα αποτελεί συνέχεια του Breakthrough Energy Coalition το οποίο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 και απαρτίζεται από μια ομάδα 29 ιδιωτών επενδυτών, που συμπεριλαμβάνει εκτός από τον Μπιλ Γκέιτς και τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πηγή: Wired, Quartz

11 views0 comments
bottom of page