top of page
Search
  • Ecoweather

Αύριο το βράδυ τα πρώτα πεφταστέρια του 2017


Κάθε νέα χρονιά ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες, (Quadrantids), οι οποίοι φθάνουν στην μέγιστη συχνότητα πτώσεως μετεώρων στις 3-5 Ιανουαρίου. Η βροχή των Τεταρτιδών για το νέο αστρονομικό έτος θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης, προς τα χαράματα της Τετάρτης.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 αστέρια την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Η συγκεκριμένη βροχή από πεφταστέρια έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς - ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), ωστόσο σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη.

Ο Βοώτης σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον σπουδαίο φυσικό φιλόσοφο Πτολεμαίο και αποτελεί έναν από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θεσπίστηκαν από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον κομήτη ή αστεροειδή «2003 ΕΗ1», που επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον οποίο ίσως είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα.

Πηγή: iefimerida.gr

  • Η βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί.

  • Οι περισσότερες βροχές διαττόντων είναι περιοδικές, άρα προβλέψιμες, και συμβαίνουν την ίδια περίπου ημερομηνία κάθε χρόνο.

  • Τα μετέωρα καθώς εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα κινούνται πολύ γρήγορα και πυρακτώνονται, γι’ αυτό η παρατήρηση είναι προτιμότερη με γυμνά μάτια, παρά με τηλεσκόπια ή κιάλια.

  • Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων είναι: Οι Περσείδες που κορυφώνονται μεταξύ 9-14 Αυγούστου οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Οι Διδυμίδες με τους πρώτους διάττοντες να παρατηρούνται στις 6 Δεκεμβρίου και τους τελευταίους στις 18 του ίδιου μήνα. Οι Ωριωνίδες που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

27 views0 comments
bottom of page